Home Sweet Home

27 juni15 september 2013

Teckningsläraren Estrid Ericson (1894-1981) ärvde pengar av sin pappa och grundade med hjälp av dem Svenskt Tenn 1924. Det måste ha krävts mycket mod för att som 30-årig kvinna starta företag i 1920-talets Sverige. 

Och mod var en egenskap som fortsatte utmärka Estrid Ericson. Liksom hennes kvalitéer som producent och scenograf. För Ericson handlade det goda livet inte bara om lyx. Hon blandade högt med lågt och gammalt med nytt. Samlade på stenar och snäckor, blandade plastblommor med äkta och älskade att göra loppisfynd. När Estrid Ericson 1934 erbjöd den österrikiske arkitekten Josef Frank en fristad att leva och verka i, vände hon ett nytt blad i den svenska formhistorien. Tillsammans förvandlade de två den nyktert sakliga funkisen till något mjukt och hemtrevligt. Det var visserligen Josef Frank som ritade möblerna och textilierna, men det var Estrid Ericson som hade öga för hur de bäst skulle komma till sin rätt.

Text: Annica Kvint


Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs