Home Sweet Home

27 juni15 september 2013

Den italienske arkitekten Ettore Sottsass (1917-2007) revolutionerade inte bara kontoret med sin röda, bärbara plastskrivmaskin ”Valentine” 1969. Han lyckades skaka om oavsett om det gällde möbler, lampor, keramik, glas, silverarbeten eller byggnader. 

Under 1950- och 60-talen reste Sottsass flera gånger till USA och Indien, och lät sig influeras av allt från beatnikrörelsen till rituellt laddade, indiska föremål. Från och med slutet av 1960-talet började han experimentera med unga, radikala grupper som Superstudio och Archizoom, vilket kulminerade i designgruppen Memphis 1981. 

Den färgstarka och eklektiska design som Sottsass tillsammans med ett gäng unga, internationella designer under några år producerade i Memphisgruppen var inspirerad inte minst av popkonsten, och brukar räknas som ett av de mest karaktäristiska exemplen på postmodernism.

Text: Annica KvintUtställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs