Home Sweet Home

27 juni15 september 2013

Futurum var en av 1930-talets många småskaliga, nystartade inredningsfirmor. 

Den var också en av de många som gick under i samband med andra världskriget. Margareta Köhler (1901-1974) stod för de flesta möblerna i den egna butiken på Norr Mälarstrand, medan konstnären Marie-Louise Idestam-Blomberg (1898-1988) oftast stod för textilier och butiksexponering. 

Futurums funktionalism hade formmässigt en fot kvar i tjugotalsklassicismen men var innovativ i sitt fokus på barnet och yrkeskvinnan och ofta mycket praktiskt inriktad: Köhler klädde bordsskivor med linoleum och Idestam-Blomberg sydde leksaksdjur i vaxduk. Parets inredningar var dessutom fulla av compact living-lösningar som sängar som dagtid fälldes upp mot väggen och doldes med luftiga draperier. 

Barnavdelningen i Sven Markelius kollektivhus på John Ericssonsgatan i Stockholm inreddes i samarbete med Futurum med enkla och rena möbler med väl avrundade och slipade kanter – upphovskvinnorna var ju själva småbarnsmammor...

Text: Annica Kvint


Utställningar & Evenemang

Förköp till Lars Lerin

Förutom att man som vanligt kan köpa biljetter i kassan på Liljevalchs, går det att förköpa biljetter till önskad dag under sommarens utställning med Lars Lerin. 
Förköp kan endast göras digitalt. Biljetten gäller hela dagen.​

Liljevalchs öppettider

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september: 
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Allmänna presentationer måndag-torsdag kl 11.00, 14.00 och 16.00, fredag-söndag kl 12.00 och 15.00. 

Cafè Blå Porten har stängt för renovering och öppnar våren 2019. Ett tillfälligt café finns i Liljevalchs skulpturhall.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs