Home Sweet Home

27 juni15 september 2013

Futurum var en av 1930-talets många småskaliga, nystartade inredningsfirmor. 

Den var också en av de många som gick under i samband med andra världskriget. Margareta Köhler (1901-1974) stod för de flesta möblerna i den egna butiken på Norr Mälarstrand, medan konstnären Marie-Louise Idestam-Blomberg (1898-1988) oftast stod för textilier och butiksexponering. 

Futurums funktionalism hade formmässigt en fot kvar i tjugotalsklassicismen men var innovativ i sitt fokus på barnet och yrkeskvinnan och ofta mycket praktiskt inriktad: Köhler klädde bordsskivor med linoleum och Idestam-Blomberg sydde leksaksdjur i vaxduk. Parets inredningar var dessutom fulla av compact living-lösningar som sängar som dagtid fälldes upp mot väggen och doldes med luftiga draperier. 

Barnavdelningen i Sven Markelius kollektivhus på John Ericssonsgatan i Stockholm inreddes i samarbete med Futurum med enkla och rena möbler med väl avrundade och slipade kanter – upphovskvinnorna var ju själva småbarnsmammor...

Text: Annica Kvint


Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs på Djurgården har stängt för renovering. Konsthallen öppnar igen i november med tre utställningar.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs