Home Sweet Home

27 juni15 september 2013

Giò Ponti (1891-1979) var en av Italiens mest inflytelserika 1900-talsarkitekter. 

Han nöjde sig inte med att rita hus och möbler, han startade och drev också under många år arkitektur- och designmagasinet Domus och var dessutom verksam som professor i arkitektur i Milano. 

Ponti var både extremt produktiv och mycket eklektisk: han hann experimentera med många motstridiga stilar och ideologier genom åren. Än ritade han stolen Superleggera, så lätt att ett barn kan lyfta den på ett finger och så självklar att den ser ut som att den alltid funnits. Än åstadkom han, inte minst i samarbete med den egensinnige Piero Fornasetti, de mest utsmyckade av produkter. 

Pontis dekorativa sida kom också till uttryck i Hotel Parco dei Principi, på en klippavsats i Sorrento, som han ritade i början av 1960-talet. Inspirerad av Medelhavet nedanför hotellet ritade Ponti en keramisk inredning som inbegrep 30 olika mönster. Något som enligt uppgift gjorde honom ”lyckligt utmattad”. I Stockholm har Ponti ritat Italienska Kulturinstitutet på Gärdet.

Text: Annica Kvint


Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs på Djurgården har stängt för renovering. Konsthallen öppnar igen i november med tre utställningar.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs