Home Sweet Home

27 juni15 september 2013

Den österrikiske arkitekten Josef Frank (1885-1967) har i och med sitt samarbete med Svenskt Tenn satt djupa spår i den svenska designhistorien. 

Frank ritade som ung både bostäder och möbler i sin hemstad Wien. Men redan i början av 1920-talet ifrågasatte han den framväxande modernismens programmatiska drag. Själv hade han ett friare, mer konstnärligt präglat ideal och kunde inte köpa Le Corbusiers idéer om bostaden som ”en maskin att bo i”. 

På Svenskt Tenn fick Josef Frank både en unik scen och ovärderlig hjälp från Estrid Ericson, som var en osedvanligt konstnärligt lagd producent. Dock var han långt ifrån omedveten om sin egen insats. När Estrid Ericson en gång frågade vad han tyckte att han betytt för svensk design svarade han:

”Jag bygger på en kultiverad tradition, jag har räddat hela den svenska inredningen och skapat den skandinaviska stilen. Före min insats fanns bara Bauhaus som inspiration.”

Text: Annica KvintUtställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs