Home Sweet Home

27 juni15 september 2013

Den österrikiske arkitekten och designern Josef Hoffmann (1870-1956) deltog i Secessionen, en rörelse som kring förra sekelskiftet tröttnat på historiserande stilar och ville skapa nya. 

Tillsammans med konstnären Koloman Moser och industrimannen Fritz Wärndorfer startade han 1903 Wiener Werkstätte, en samling verkstäder som med grundtanken att hantverkaren var lika viktig som konstnären tillverkade varor av alltifrån trä till läder och metall. 

Hoffman hade ett distinkt, geometriskt formspråk. Dess funktionella enkelhet förebådade modernismen och var en inspirationskälla bland annat för Le Corbusier. Hoffmanns förkärlek för geometri och fyrkanter syns inte minst i den ikoniska fåtöljen ”Kubus” från 1910 och gav honom till slut smeknamnet Quadratl-Hoffmann (”Fyrkants-Hoffmann). Allkonstverket Palais Stoclet, som Hoffmann och kollegorna på Wiener Werkstätte designade in i minsta detalj till finansmannen Adolphe Stoclet, brukar räknas som ett av jugendstilens mästerverk.

Text: Annica Kvint

Läs mer om Wiener Werkstätte och se exempel på deras grafiska formgivning här. (På engelska.)  

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs på Djurgården har stängt för renovering. Konsthallen öppnar igen i november med tre utställningar.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs