Home Sweet Home

27 juni15 september 2013

Konstnären Karin Larsson (1859-1928) skapade tillsammans med sin man Carl Larsson den svenska designhistoriens mest omtalade hem. 

Efter avslutade studier på Konstakademien reste hon till konstnärskolonin i Grez-sur-Loing, där hon träffade Carl. Några år senare bosatte sig paret i Lilla Hyttnäs, en stuga i Sundborn utanför Falun, som med åren förvandlades till parets gemensamma allkonstverk. 

Trots åtta barn och ett stort hus lyckades Karin få ett visst utlopp för sin konstnärliga ådra. Hon formgav en del av möblerna och ritade sina och barnens kläder. Men framför allt designade och vävde hon en stor del av de textilier som fortfarande finns i Carl Larsson-gården. Många med djärva kompositioner och starka färger, mycket originella för sin tid. 

Karin Larsson var tekniskt skicklig och utforskade traditionella tekniker vid sidan av sitt experimenterade med nya. Medan Carl var den översvallande, som målade väggarna fulla med blommor och blad, var Karin spartansk och ofta abstrakt i sin formgivning.

Text: Annica Kvint


Utställningar & Evenemang

Förköp till Lars Lerin

Förutom att man som vanligt kan köpa biljetter i kassan på Liljevalchs, går det att förköpa biljetter till önskad dag under sommarens utställning med Lars Lerin. 
Förköp kan endast göras digitalt. Biljetten gäller hela dagen.​

Liljevalchs öppettider

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september: 
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Allmänna presentationer måndag-torsdag kl 11.00, 14.00 och 16.00, fredag-söndag kl 12.00 och 15.00. 

Cafè Blå Porten har stängt för renovering och öppnar våren 2019. Ett tillfälligt café finns i Liljevalchs skulpturhall.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs