Home Sweet Home

27 juni15 september 2013

Möbelformgivaren Kerstin Hörlin Holmquist (1925-1997) tillhörde länge den svenska designhistoriens doldisar, men dyker nu upp allt oftare i auktionssammanhang. 

Redan under studietiden på Konstfack utvecklade hon rottingstolarna ”Stora och Lilla Kraal” som visades upp som en del av det unga 1950-talet i en utställning på Röhsska museet 1952. Stolarna, som hade rötterna i afrikansk möbeltradition, var en blandning mellan hantverk och industriproduktion och ingick i Nordiska Kompaniets Triva-serie. Hörlin Holmquists stoppmöbler för Triva tillverkades även de i Nordiska Kompaniets verkstäder i Nyköping. Inför dem lät sig Hörlin Holmquist istället inspireras av det amerikanska formspråket i sittkurvor burna av lätta stativ. Hon föredrog mjuka linjer, framför de tidstypiskt raka, och skapade dem med hjälp av en formgjuten lättplast, en frigolit, som placerats på en trästomme och därefter klätts med mjukstoppning. Hörlin Holmquist var en av de första som arbetade med den tekniken.

Text: Annica KvintUtställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs