Home Sweet Home

27 juni15 september 2013

Den ungerske arkitekten Marcel Breuer (1902-1981) var både student och professor på det tyska lärosätet Bauhaus, som idag räknas som 1900-talets mest inflytelserika konst-, arkitektur-, konsthantverk- och designutbildning. 

När Breuer undervisade på Bauhaus cyklade han ofta till skolan, och en dag slog honom tanken: ”Om stålrör kan böjas till cykelstyren, så kan de också böjas till möbler!” Breuers första stålrörsmöbel, fåtöljen ”Wassily” från 1925, blev också hans mest inflytelserika: Bara något år senare kunde man se massor med exempel på stålrörsmöbler. 

Breuer själv konstaterade stolt att ”Wassily” var hans ”minst mysiga och mest mekaniska möbel”. Senare i karriären experimenterade han också med trämöbler och flyttade till USA, där han undervisade på Harvard Architecture School. Parallellt samarbetade han med sin gamle Bauhauskollega Walter Gropius om flera byggnader i Boston. Men den av hans byggnader som fått mest uppmärksamhet är den brutalistiska Whitney Museum i New York.

Text: Annica Kvint


Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs