Home Sweet Home

27 juni15 september 2013

Piero Fornasetti (1913-1988) var en italiensk konstnär, skulptör, inredare och gravör. Han levde större delen av sitt liv i Milano och skapade mer än 11 000 produkter. 

De flesta av dem dekorerade med ett målat kvinnoansikte av operasopranen Lina Cavalieri. Fornasetti hittade en bild av Cavalieri i en tidning från 1800-talet, och målade under sin livstid mer än 1 500 varianter av hennes ansikte. På frågan ”Varför?” svarade han: ”Jag vet inte. Jag bara började göra dem och sedan slutade jag aldrig.” Fornasetti inspirerades av grekisk och romersk arkitektur och av surrealistiska målningar av de Chirico och andra italienska 1920- och 30-talskonstnärer. Resultatet blev en blandning av klassisk renässans, ironi och humor som inte kunde vara något annat än italiensk. Många fascinerades av hans arbete, inte minst arkitekten Giò Ponti, med vilken han samarbetade på 1950-talet. Den chilenske poeten Pablo Neruda sammanfattade Fornasettis arbete som ”ren och precis magi”.

Text: Annica Kvint

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs på Djurgården har stängt för renovering. Konsthallen öppnar igen i november med tre utställningar.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs