Home Sweet Home

27 juni15 september 2013

Syrie Maugham (1879-1955) var en av en handfull kvinnliga inredare i Storbritannien som under 1920- och 30-talen välkomnades i både konstnärliga, politiska och aristokratiska kretsar. 

Maughams karriär tog fart efter en fest hemma i vardagsrummet på King’s Road i London. Rummet, som var helt inrett i vitt, blev snabbt själva sinnebilden för glamour, och kort därefter kunde vita vardagsrum skådas i allt från London till Hollywood. I Harper’s Bazaar skrev man: ”Vita väggar, vita satänggardiner, vitblommiga stolar, vita liljor och ljus som blir mjukt med hjälp av vita sammetslampskärmar. 

Allt ger den moderna känsla som, i kombination med gamla möbler, är så attraktiv.” Syrie Maugham, som var samtida med Elsie de Wolfe och tidvis samarbetade med henne, var mer respektlös och eklektisk än sin amerikanska kollega. Vikväggar av spegelglas blev snabbt ett av Maughams kännetecken, liksom hennes respektlösa sätt att slipa ner och måla om antika möbler.

Text: Annica Kvint

Bläddra i ett utdrag från Pauline C. Metcalfs bok Syrie Maugham: Staging the Glamorous Interior. Acanthus Press, 2010. (Adobe FlashPlayer)


Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs på Djurgården har stängt för renovering. Konsthallen öppnar igen i november med tre utställningar.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs