Home Sweet Home

27 juni15 september 2013

William Morris (1834-1896) var inte bara en textildesigner och konsthantverkare. Han var också författare, affärsidkare och politisk aktivist.

Inspirerad av medeltida konst, prerafaeliterna och konstkritikern John Ruskins skrifter blev han med tiden en av Arts & Crafts-rörelsens centralfigurer. Rörelsen fruktade att industrialiseringen skulle utarma konsten och hantverket och menade att hem inredda med vackert hantverk skulle göra människor lyckligare. Morris gjorde tidigt revolt mot sin välbärgade och religiösa familj och startade firma tillsammans med konstnären Edward Burne-Jones och poeten och konstnären Dante Gabriel Rossetti. Deras arbete påverkade på djupet utformningen av både kyrkor och bostäder under det tidiga 1900-talet. Med åren blev Morris en övertygad socialist. Han var mycket bekymrad över att hans konsthantverksföremål blev så dyra. Hans vision var ett samhälle där alla hade det bra.

Text: Annica Kvint

» Bläddra i ett utdrag från Linda Parrys bok William Morris Textiles. V&A Publishing, 2013. (issuu.com)

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs