Jarl Ingvarsson

14 april13 maj 2012

Välkommen till ett möte med ett stort och smittsamt subjektivt måleri där färgen inte hunnit torka! Liljevalchs visar målarnas målare där han befinner sig här och nu.

Läs mer

De drygt 20 dukarna och den stora låda med färgtuber som vi skickade ned till Jarl Ingvarssons ateljé i Västergötland har returnerats, våta och doftande oljefärg. Här presenteras också hans nya stora "sexpackssvit", en gigantisk tryckvåg av färg och komposition från senhösten 2011. Med andra ord handlar det om pinfärska målningar. Men den besökare som vill se tidigare verk får också sitt, med ett 40-tal målningar från åren 1985-2010, bland annat en serie mörka porträtt som visas för allra första gången.

De senaste målningarna av Jarl Ingvarsson har bara ett par veckor på nacken när utställningen öppnar. Här antog han utmaningen från konsthallschefen "Tänk Strindberg" - med anledning av Strindbergsåret - och resultatet är en Ingvarssonsk färgtornado med stilla, spröda, poetiska hållpunkter mitt i stormens öga. I de gigantiska verk som gått under arbetsnamnet "sexpack" - eftersom de består av sex stycken sammanfogade målningar - kan betraktarens blicka vandra bland vardagliga ting som stolar, chokladförpackningar, böcker, träd och telefontrådar men sedan, som Mårten Castenfors skriver i förordet till katalogen:

"... tilltar målningarnas egen färgpoesi som stjälper världen över ända och får oss att se något vi aldrig sett förut."

I utställningskatalogens förord fortsätter Mårten Castenfors:

"De initierade kollegorna, som i djupet vet färgens, formens och kompositionens komplikationer, ser avundsjukt på hur fräckt och vågat han arbetar och hur han, på något märkligt sätt, alltid hittar rätt genom sin sensibla intuitiva intelligens - något som man har eller icke har. Den som botaniserar i Jarls Ingvarssons värld kan så frapperas av att det tycks finnas en direkt koppling mellan öga, hjärta och hand och i denna koppling råder ingen fördröjning utan strömmen är påslagen i ett konstant musikaliskt flöde där naturen, vardagsting eller händelser finns som centrala avstamp."

Jarl Ingvarsson är född 1955 i Eritrea och är sedan 1980-talet en av Sveriges främsta expressiva målare. Han är bosatt i Sparsör utanför Borås.

Se den lilla filmen från Jarl Ingvarssons ateljé nedan.

Konstnärens döttrar Hedvig och Sunniva har filmat Jarl när han jobbar hemma i ateljén i Sparsör i Västergötland.

 

14 april13 maj 2012

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning.
Utställningen Sovjetisk affischkonst öppnar den 12 oktober med följande öppettider:
Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs