Jens Assur. Africa is a Great Country.

13 april2 juni 2013

Möt det urbana Afrika! Fotografen Jens Assurs nedslag i storstäderna på den afrikanska kontinenten är lika högaktuella som konstnärliga skildringar av den snabba utvecklingen och förändringen som sker där just nu.

Bilderna utmanar också – självsäkert och sällsynt – den dominerande vinkeln i mediernas rapportering från Afrika. I stället för katastrofer möter publiken en hyperurban livsstil, den snabbt växande medelklassens arbete och fritid, ett trendmedvetet kultur- och nöjesliv, kreativa entreprenörskap  och de gigantiska metropolernas arkitektur, utbredning och väldiga infrastrukturer.

Jens Assur handlar med andra ord om att ge betraktaren tillgång till en skildring av människor, miljöer och sammanhang i Afrika som vi vanligtvis inte får i nyhetsflödet:

"Vi matas ständigt med bilden av hur Afrika dör. Nu vill jag visa hur Afrika lever."

I 40 fotografier i storleken 2,5 x 3,5 meter – med storformatskamerans hela bildomfång och precision – porträtteras människor och miljöer i  städer som
t ex Maputo i Moçambique, Dar es-Salaam i Tanzania, Kigali i Rwanda, Lagos i Nigeria och Accra i Ghana.

Jens Assur har rent fysiskt backat med sin kamera. Det och själva bildernas storlek gör att betraktaren nästan tycks befinna sig på plats i gatukorsningen i Dar es-Salaam, bland de nybyggda villakvarteren i Kigali och vid nöjesfältet i Gaborone.

"Jag tror inte på att gå riktigt nära individen när man vill beskriva och förstå en persons vardag. Istället tar jag ett steg bakåt och för att betrakta det samhälle och det sammanhang som människan lever i."

Utställningens titel, Africa is a Great Country, syftar förstås på hur vi i västerlandet har en tendens att betrakta världens näst största världsdel som ett enda land trots att Afrika består av 53 länder med sammantaget ca 2000 språk och mer än 1 miljard människor.

Africa is a Great Country på Liljevalchs är öppningen för den turnerande utställningen som kommer att visas i flera svenska städer 2013-2014 och i tre afrikanska huvudstäder under 2014.

Kort om Jens Assur

Jens Assur är född 1970 i Jämtland. 1990 anställdes han som fotograf på Expressen där han gjorde en rad uppmärksammade bildreportage, bl a från Somalia, Rwanda och Sydafrika. Sedan 1997 arbetar han med fördjupande foto-,  konst- och filmprojekt i sitt företag Studio Jens Assur. Ofta handlar hans arbeten om att väcka samhällsdebatt och engagemang kring samtiden och vår gemensamma värld. I hans k0nstnärliga verksamhet sammanfaller flera yrkesroller –  fotograf, regissör, manusförfattare och filmproducent.Jens Assur har belönats med en rad internationella utmärkelser.

Se även www.studiojensassur.se                                                           

Om boken Africa is a Great Country.

Till bilderna hör också en Jens Assurs bok med röster om de stora städernas samtid och framtid: Richard Dowden – brittisk journalist, författare, generaldirektör för The Royal African Society, tidigare korrespondent på The Times och The Independent. Tolu Ogunlesi – nigeriansk prisbelönt journalist och poet, tidigare redaktör för Next/Timbuktu Media group. David Smith – brittisk journalist och korrespondent på The Guardian. Minna Salami - finsk-nigeriansk journalist och bloggare med inriktning på feminism, identitet och populärkultur.

Boken säljs till specialpris i Liljevalchs butik, 1295 kr men en gratis folder ingår i entréavgiften till utställningen.

Vad vet och tror du om det urbana Afrika? Följ (och gilla) Liljevalchs!

På Liljevalchs Facebooksida och via Twitter lägger vi ut frågor och fakta om Afrika. Dessutom kan du följa twitterflödet här på Liljevalchs webbplats.

#africaisagreatcountry

www.facebook.com/liljevalchs

http://twitter.com/liljevalchs

www.liljevalchs.se

13 april2 juni 2013

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs