Eleganten Einar – 140 målningar av Jolin

2 oktober 20109 januari 2011

Årtal 1932
Teknik Olja på duk
Dimension 71 × 100 cm

”Vi har fått smak på nöjeslivet och följande onsdag ser man oss i Royals lustgård bland sköna Evor i släp och diadem och manliga män i frack och slätslickat hår. En alltigenom urflott, välklädd och oblandad publik. Men svenskarna har också naturliga förutsättningar för att kunna se distingerade och ståtliga ut. Ogenerade och lugna vandra flickorna fram över de stenlagda gångarna, leka förstrött med fontänens vatten då de passera, och nicka glatt åt bekanta på alla sidor. Deras kavaljerer följa tätt i spåren och för att se ut dem på dansgolvet med skicklighet och elegans. Säga vad man vill om de unga stockholmsherrarna, men dansa kan de!”

Så beskriver tidningen Scenen stämningen och publiken på Grand Hotels Grand Royal våren 1934. Thé dansant eller Jazz-Thé förekommer ofta på restauranger i Stockholm under 1920-, 30- och 40-talen. Jazzen slår igenom på allvar och Grand Royal spelar en viktig roll för den dansanta Stockholmspubliken.

 

 

* Kompletterande foto från Stockholmskällan: Interiör från Vinterträdgården i Grand Hotel Royal, Stallgatan 3, 1909-1920. Fotograf okänd.

 

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs