Lena Cronqvist

12 oktober 20136 januari 2014

Välkommen in i Lena Cronqvists lika uppriktiga som säregna värld, befolkad av vardagens gestalter i all sin styrka, svaghet, kaxighet och osäkerhet. Liljevalchs visar ett av landets främsta konstnärskap med utgångspunkt i verk från mitten av 1990-talet och framåt.

Läs mer

Liljevalchs stora utställning tar vid där den senaste presentationen av Lena Cronqvist i samma konsthall slutade, nämligen 1994. Den här gången möter publiken ett hundratal målningar och omkring trettio skulpturer varav många aldrig tidigare visats i Stockholm.

Besökarna bjuds in till Lena Cronqvists återkommande teman och står snart inför den ständiga och egensinniga förändring som pågår i dem: Flickornas grepp om mamma- och pappadockor hårdnar och mjuknar. Självporträtten mörknar och ljusnar. Lek övergår i häpen observation. Barndom och ålderdom byter plats. Tid och rum fördelas om. Ensamma döden flankeras av sällskapliga änglakörer. Gestalter kliver ur målningar och blir finstämda skulpturer. Blicken – den egna och andras – vänds ömsom inåt, ömsom utåt.  

Utställningskommissarien Mårten Castenfors har följt Lena Cronqvists konstnärskap på nära håll under mer än 30 år:

I konsten behärskar Cronqvist världen, där är hon trygg och sin egen suveräna regissör, hon styr och ställer, provar och bearbetar högt som lågt. Och mitt i all bearbetning så finns där också den stora lusten till färg. Den kännbara njutningen när äggoljetemperan och oljefärgen hittat ytans temperatur mellan det lätta och distinkta. De svepande närmast oviktiga stråken i spel mot utsökt detaljering. Och därutöver denna friskhet i handens rörelse kring leran, handen som knådat sig fram till exakt rätt uttryck, eller handen som i grafik ristar i plåten utan att tappa linjens liv. Det är konst det!

Lena Cronqvist är född 1938, utbildad vid Kungliga Konstakademien i Stockholm 1959-64. Hon bor och arbetar i Stockholm och på Koster i Bohuslän. Hon hade sin första separatutställning 1965 och har sedan dess en central plats i svenskt konstliv:

Lena Cronqvist om någon har visat en yngre generation att man kan måla stort och att man kan måla personligt. Därmed är Cronqvist idag närmast en anomali, en fullblodsmodernist, som envist tror på konstens visuella kraft och i detta ligger en vacker romantisk övertygelse om att det egna konstnärskapet kan intressera och rucka en annan människa i grunden. Medvetet eller omedvetet hoppas Cronqvist att det i djupet av henne också finns ett djup av oss – och tur är väl det.

Om utställningskatalogen.

Till utställningen produceras en katalog som innehåller generösa bilder av Lena Cronqvists målningar och skulpturer, en text av konsthallschef Mårten Castenfors om hennes arbete från 1990-talet och framåt, en rad kända röster om hennes konstnärskap och sist men inte minst en associationslek i textformat mellan Lena Cronqvist och Mårten Castenfors. Dessutom fotografier av Mattias Lindbäck som fått tillträde till konstnärens ateljé och sommarliv på Koster. Katalogen är formgiven av Patric Leo.

Se Kulturhuset Stadsteaterns föreställning Flickorna, i Lena Cronqvists utställning.

I samarbete med Kulturhuset Stadsteatern spelas Marionetteaterns vuxenföreställning Flickorna på Liljevalchs under utställningsperioden:

”Två gamla flickor spelar ut sin konkurrens om föräldrarnas kärlek i en grym och fantasifull lek som hämtat sin inspiration från Lena Cronqvists målningar.”

Manus av Mia Törnqvist efter idé av Ingalill Ellung. Regi: Helena Nilsson. Scenografi, dockor och kostym: Eva Grytt. I rollerna: Ingalill Ellung och Kay Tinbäck Du Rées. 

Urpremiär 19 oktober.

Biljetter bokas och köps genom Stockholms stadsteater: 08-506 20 200
www.stadsteatern.stockholm.se/pjaser/flickorna.asp

 

12 oktober 20136 januari 2014

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs

  • Intervju våren 2013

    Intervju våren 2013

    Mårten Castenfors intervjuar Lena Cronqvist, aktuell med utställningen på Liljevalchs 12 oktober 2013–6 januari 2014.