LYUBOV – kärlek på ryska

11 november10 december

Världspremiär för en film av Staffan Julén och Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj om kärlekens innersta materia. Det gemensamma filmprojektet är en fristående gestaltning av den vitryska författarens kommande bok. 


Långfilmen ”LYUBOV – kärlek på ryska” är frukten av dryga tre års samarbete mellan filmregissören Staffan Julén och 2015 års Nobelpristagare i litteratur Svetlana Aleksijevitj. Det är en filmisk fristående gestaltning av hennes kommande bok om kärlek. Filmen bygger på ett urval av de hundratals intervjuer Aleksijevitj gör för boken. 

Även om berättelserna fokuserar på kärlek så innehåller de också stora episka berättelser ur det ryska folkdjupet; kärlek som överlever repression och förföljelser, välutbildade unga kvinnor som inte kan hitta jämbördiga män i dag, kärlek som slås sönder av krig och katastrofer. En fråga som ständigt återkommer i Svetlanas kärleksintervjuer är varför man i den ryska kulturen är så dålig på att beskriva lycka. 

Kärleksberättelserna utgör stommen i filmen där den ena berättelsen smittar den andra associativt och tematiskt. Likt Svetlanas böcker utgår filmen från de dokumentära intervjuerna för att skapa ett verk där gränsen mellan dokumentär och fiktion upphävs, en syntes mellan journalistik och epik, dikt och dokumentär. 

Utställningsscenografin görs av Ulla Kassius, prisbelönt scenograf, kostymör och regissör. Hon har haft ett nära samarbete med dramatikern och regissören Mattias Andersson, och tillsammans har de fått såväl Svenska Dagbladets Thaliapris som Publicistklubben Västras stora pris. 2012 var Ulla Kassius scenograf och kurator för Liljevalchs jubileumsutställning om August Strindberg. Senast har hon på Dramaten regisserat De sista vittnena, efter Svetlana Aleksijevitjs bok.


11 november10 december

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs på Djurgården har stängt för renovering. Under sommaren visas fotoutställningen Fokus Finland i en paviljong på Armémuseums gård. Utställningen är öppen kl 10–17 varje dag och pågår till 10 september. Fri entré.

OBS! Fredagen den 25 augusti stänger utställningen kl 14.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs