LYUBOV – kärlek på ryska

12 november10 december 2017

Världspremiär för en film av Staffan Julén och Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj om kärlekens innersta materia. Projektet är en fristående gestaltning av hennes kommande bok. 


Långfilmen LYUBOV – kärlek på ryska är frukten av dryga tre års samarbete mellan filmregissören Staffan Julén och 2015 års Nobelpristagare i litteratur Svetlana Aleksijevitj. Det är en filmisk fristående gestaltning av den belarusiska författarens kommande bok om kärlek. Filmen bygger på ett urval av de hundratals intervjuer Aleksijevitj har gjort för boken. 

Filmen har premiär på Liljevalchs den 11 november i närvaro av Svetlana Aleksijevitj och kommer att visas dagligen fram till och med den 10 december. Världspremiärens visningar är endast för inbjudna men allmänheten kan boka biljetter till film och seminarier från den 12 november. 

Scenograferna Ulla Kassius och Moa Möller har inspirerats av biografen Oktober i Minsk och byggt en biosalong och foajé med porträtt på Aleksijevitjs ”hjältar”, alltså hennes intervjupersoner. I ett av rummen visas specialklippta kortfilmer, baserade på filmens extramaterial.

Även om berättelserna fokuserar på kärlek så innehåller de också stora episka berättelser ur det ryska folkdjupet; kärlek som överlever repression och förföljelser, välutbildade unga kvinnor som inte kan hitta jämbördiga män i dag, kärlek som slås sönder av krig och katastrofer. En fråga som ständigt återkommer i Svetlana Aleksijevitjs kärleksintervjuer är varför man i den ryska kulturen är så dålig på att beskriva lycka. 

Se en trailer för filmen

Kärleksberättelserna utgör stommen i filmen där den ena berättelsen smittar den andra associativt och tematiskt. Likt Aleksijevitjs böcker utgår filmen från de dokumentära intervjuerna för att skapa ett verk där gränsen mellan dokumentär och fiktion upphävs, en syntes mellan journalistik och epik, dikt och dokumentär. 

Ett omfattande seminarieprogram arrangeras i anslutning till filmvisningarna. Seminarierna kommer att diskutera frågor som rör sanningsbegreppet i post-sanningens tid, urvalsprocessen för dokumentära verk, hur man kan förena konstnärlig subjektivitet med det dokumentära, gestaltning av Aleksijevitjs texter i film och teater, hur vi berättar om kärlek och villkoren för det fria ordet i dagens Belarus och Ryssland.

Inbjudna gäster till seminarieprogrammet är bland andra Julija Tjernjavskaja, författare och professor i kulturstudier, översättaren Kajsa Öberg Lindsten, psykoanalytikern och författaren Per Magnus Johansson, Carin Franzén, professor i språk och kultur, filmregissören Sara Broos samt en rad andra författare, konstnärer och forskare.

Se hela seminarieprogrammet här
Biljetter till filmvisningar och seminarier kan köpas i kassan på Liljevalchs eller på www.tickster.com

Utställningskatalogen som samtidigt är ett specialnummer av tidskriften Ord&Bild, samlar texter, bilder samt tillgång till Staffan Juléns dokumentärfilm om Svetlana Aleksijevitj Den värsta lögnen är den dokumentära som visades på SVT hösten 2016.

12 november10 december 2017

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs