Sovjetisk affischkonst

12 oktober 20186 januari 2019

Höstens stora utställning blir en djupdykning i sovjetiskt 20-tal. Från en unik japansk samling visar vi propaganda- och filmaffischer producerade under Lenins och Stalins brutala regimer. De är gjorda av några av tidens främsta sovjetiska konstnärer.

 


1920-talet var en storhetstid för den ryska konsten, inte minst den grafiska. Det ryska avantgardet blomstrade, satte sin prägel på samhället och inspirerade konstnärer världen över.
En särställning inom den sovjetiska plakatkonsten på 1920-talet intas av filmaffischerna. De stora namnen är Vladimir och Georgij Stenberg, två bröder med en svensk far och en lettisk mor. Fadern var en dekorationsmålare som kommit till Ryssland i slutet av 1800-talet. 

De flesta konstnärer som är representerade på utställningen var inte affischmakare i första hand, utan poeter, målare eller fotografer. Men affischkonsten var mediet framför andra under sovjetstatens första decennium och lockade till sig samtidens främsta konstnärer.
Också bröderna Stenberg arbetade inom andra konstnärliga genrer, framför allt inom teatern, men det var som filmaffischkonstnärer de skapade sig ett namn. Från 1924 och framåt producerade de cirka 300 filmaffischer, präglade av ett innovativt formspråk som skilde ut dem från kollegerna i andra länder.

Den svenske dokumentärfilmaren Michael Stenberg blev runt millennieskiftet engagerad i försöken att spåra ödet för bröderna Stenbergs far som övergivit familjen och återvänt till Sverige. I samband därmed fick han veta att några av bröderna Stenbergs originalaffischer fanns i Japan, hos grafikern, modedesignern och den inbitne samlaren Ruki Matsumoto.
Han träffade också några år senare Matsumoto vars gigantiska samling innehöll 20 000 affischer.

Ett projekt att göra en filmdokumentär om Matsumoto och hans samling hann aldrig ta form innan Matsumoto fick en stroke och senare avled. Men en av hans sista önskningar hade varit att samlingen skulle bevaras intakt och visas för konst- och grafikintresserade runt om i världen.
Utställningen på Liljevalchs är ett bidrag till den ambitionen.


12 oktober 20186 januari 2019

Utställningar & Evenemang

Förköp till Lars Lerin

Förutom att man som vanligt kan köpa biljetter i kassan på Liljevalchs, går det att förköpa biljetter till önskad dag under sommarens utställning med Lars Lerin. 
Förköp kan endast göras digitalt. Biljetten gäller hela dagen.​

Liljevalchs öppettider

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september: 
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Allmänna presentationer måndag-torsdag kl 11.00, 14.00 och 16.00, fredag-söndag kl 12.00 och 15.00. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs