Spår av ett pågående minne

9 november10 december 2017

I ett år har konstnären Mikael Lundberg dokumenterat all rörelse i området vid Slussen genom en inspelning gjord med en videokamera placerad uppe i Katarinahissen. 

Ur denna 8 760 timmar långa film har bilder skapats med avancerad digital teknik. Utställningen som omfattar fotografier, projektioner och skulptur i fem rum på Liljevalchs, baseras på Mikael Lundbergs forskningsprojekt Plats och minne där han samarbetar med Mats Nordahl, doktor i teknisk fysik och tidigare verksam vid Chalmers i Göteborg.

Mikael Lundberg har placerat en kamera högst upp i Katarinahissen vid Slussen. Kameran är riktad ner mot torget, Stadsmuseet ligger ungefär mitt i bilden. Från denna position har kameran under ett helt år, dygnet runt, inom sitt fasta upptagningsområde registrerat alla rörelser. Resultatet av denna övervakning har blivit en film på 8 760 timmar.

Se ett klipp här

Med hjälp av specialskriven mjukvara har sedan alla rörelser av objekt upp till mänsklig storlek extraherats ur videomaterialet och sparats som tidslinjer. Bilden här intill är uppbyggd av alla tidslinjer från en period på tre månader.

Detta är alltså en bild och ett minne av platsen skapad genom människors rörelse. Även cyklister, vindblåsta flaggor och andra föremål, eller reflektioner av någons rörelse i ett fönster finns med. Genom en kollektiv process skapas på detta sätt en bild av platsens rörelser. Konturer av byggnader och föremål kan framträda genom att de skymmer rörelsen eller genom att människor passerar runt dem, vilket får mönstret att också börja avbilda den fysiska platsen i sig. 

Plats och Minne - Om Mikael Lundbergs konst
Essä av Magnus Jensner, chef för Hallands konstmuseum

9 november10 december 2017

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider i konsthallen under Vårsalongen 2018 12 januari–25 mars:
Måndag–torsdag 12.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 40 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.
Allmän presentation 13.00 och 15.00 varje dag.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs