Ung Vårsalong 2015

10 februari29 mars 2015

Ung Vårsalong är en yngre och mindre version av det välkända konceptet. I år visas 51 verk av 16–18-åringar i Stockholms län.

Läs mer

Ungdomar födda 1997 eller 1998, som bor i och/eller går på gymnasiet i Stockholms län har bjudits in att delta. Inbjudan går ut till ett 90-tal gymnasieskolor i länet. Teknik och ämne är valfritt och det går att lämna bidrag enskilt eller i grupp. 

Denna gång fick vi 165 ansökningar och till slut blev det 51 verk som valdes ut och visas från den 10 februari. 37 tjejer, 12 killar och två grupper från 14 olika gymnasier utgör tillsammans 2015 års upplaga av Ung Vårsalong.

I likhet med stora Vårsalongen dominerar måleriet. Det finns gott om porträtt, från "Nyvaken bror" och solbelysta "Eima" till "Hälsning från den sista Estetklassen", ett grupparbete i 48 rutor av 22 elever på Kärrtorps gymnasium. 

Också djuren får stå modell, som ryktbara amerikanska galopphästen "Man o´ War 1917-1947" och "Svart katt i månsken". Och enda verket i textil, "En biologisk studie", visar oss broderade insekter i övernaturlig storlek.

Världen, vår miljö och vår framtid är ämnen som upptar många ungas tankar. Den gasmaskförsedda skulpturen "A gift from the past to the future" andas tvivel kring vad vuxengenerationen lämnar vidare till sina barn. "Framtidens famn" verkar allt annat än trygg. Kungamakten råkar illa ut i både "Revolution" och "Dead King", och i "Krig/konflikt" är ofredens svampmoln redan här.

I en monter samsas verk i det lilla formatet, knappt decimeterhöga "Månylaren", snidad i trä, och smäckra vaxskulpturen "Tjänarinnan är gudinnan".                                 

De deltagande skolorna är: 
Cybergymnasiet
Design & Construction College
Fryshusets gymnasium
Globala gymnasiet
Internationella engelska gymnasiet
Kristofferskolan
Kulturama gymnasium
Kärrtorps gymnasium
Nacka gymnasium
S:t Martins gymnasium
Stockholm International School
Södra Latins gymnasium
Viktor Rydbergs gymnasium
Östra Reals gymnasium10 februari29 mars 2015

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs