Vårsalongen 2011

28 januari3 april 2011

Titel 25. Octopus
Teknik Armatur, kopparrör

En av de allenarådande största vetenskapliga utmaningarna inom modern kvantfysik rör begreppet entanglement. Kvantkorrelation, eller sammanflätning. Ursprunget är EPR-paradoxen som Albert Einstein 1935 formulerade tillsammans med kollegorna Podolsy och Rosen, därav namnet.

EPR-paradoxen, som senare även bevisats experimentellt, ger vid handen att omedelbar överföring av information mellan två fotoner, ljuspartiklar, i ett fotonpar, över ett oändligt avstånd är fullt möjlig. Något som fullständigt strider mot fysikens mest grundläggande lag, att ingenting kan röra sig fortare än ljuset.

Trots att fotonerna skickas iväg i varsin riktning med ljusets hastighet under oändlig tid, kommer mätningen av den ena omedelbart påverka den andra. Ljuspartiklarna har, på ett ännu okänt sätt och trots total åtskillnad i både tid och rum, någon form av sammanlänkande egenskaper. De korrelerar. De är sammanflätade.

Installationen av Octopus och Baby Squid är så konstruerad att verken inte har någon som helst fysisk kontakt med varandra, och med samtliga ljuskällor i respektive verk placerade inter-oppositionellt mot varandra. Reellt belyser respektive verk enbart sig självt via de konkavt reflekterande toppförspeglade glödlamporna, och Octopus två reflektorspotlights inkapslar men lyser utanför och förbi Baby Squid.

Ändå, genom själva kopparkropparnas reflekterande egenskaper träffar ljuset ifrån dem indirekt varandra, samtidigt som de reflekteras i den konvexa sidan av varandras ljuskällor.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppet under Vårsalongen 2018 12 januari–25 mars:
Måndag–torsdag 12.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 40 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.
Allmän presentation 13.00 och 15.00 varje dag.

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september:
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag till söndag 11.00–17.00.
Stängt midsommarhelgen fredag 22–söndag 24 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs