Vårsalongen 2011

28 januari3 april 2011

Titel 82. Slagfält - Vattugatan, Brunkeberg
Teknik Olja på duk

Om mig:

Jag är född 1971 och kommer från Örebro, men bor i Stockholm sedan 1996 då jag börjde på Konstfack, institutionen för konst/måleri.

Sedan 2001 arbetar jag som bildkonstnär med skiftande tekniker och uttryck som installation, måleri och skulptur.

Jag har ett stort intresse för historia som tydligt avspeglar sig i mitt konstnärliga arbete. Jag utgår ifrån frågeställningar och skeenden i samhället som jag anser är viktiga att belysa och medvetandegöra.

Min konst kan behandla små och stora frågor, och vitt skilda ämnen som kolonialism, estetik, krig eller kändisskap. Min önskan är att betraktaren skapar sin egen uppfattning och relaterar till frågorna på sitt eget sätt. Därför har mina konstverk ofta visats i en form där besökaren kan interagera.

Jag arbetar även som frilansande curator/projektledare och skapar konst- och designutställningar både på den alternativa konstscenen och på museer och gallerier.

Om mina målningar på Liljevalchs vårsalong:

Målningarna ingår i målerisviten ”Slagfält”. Med ”Slagfält” vill jag utforska det svenska samhällets relation till begreppet ”krig”. Sverige har levt i fred i snart 200 år samtidigt som många nya svenskar har flytt från våld och krig. Hur ser svenskarna på krig idag och vilken är vår relation till detta?

Jag har sökt upp och dokumenterat platser i Sverige där det genom historien har utkämpats krig. Platserna är välkända slagfält som exempelvis Lund och Brunkeberg, där det idag finns butiker, villaförorter eller industriområden.

Runt om i världen utspelar sig krig just på sådana vardagliga platser. Sverige har länge varit förskonat från krig men kan i framtiden, liksom andra länder, åter hamna i konflikt. Nya strider kan komma att utspelas på de gamla slagfälten. Om man personligen inte har upplevt ett krig, kan man då förstå vad det innebär?

Jag funderar även på ordet ”slagfält” och dess betydelse i vår tid. Har vi kanske ett annat slags slagfält i Sverige idag - där vi slåss om makt, pengar, religion eller jämlikhet? Kampen förs ibland med vapen och ibland med ord eller andra mer subtila medel.

www.fredrikhelander.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs