Vårsalongen 2011

28 januari3 april 2011

Titel 153. Som någonting från sextiotalet
Teknik Trä, lackfärg

Jag känner mig ofta som en översättare men inte av ord utan av bilder. Det är ofta så att jag får en idé av en bild. Antingen en verklig bild, ett foto eller så förnimmer jag något i tanken som gestaltar sig som en diffus bild blandad med en känsla. Detta blir fröet till det kommande verket.

Jag arbetar som skulptör och vill att allt jag gör ska ha en tredimensionell form. Och det är här som översättningen kommer in, en platt bild ska få en form. Ofta är det rent abstrakta bilder som en exempelvis en målning av Piet Mondrian. Han målade tvärplatt men jag ser ett djup. Jag ser alltså en form gestalta sig i det platta.

Bilden som ligger till grund för ”Som någonting från sextiotalet” är en målning av Kenneth Noland. Verket heter Via Blues och gjordes 1967. Det är inte en parafras jag gjort här men jag såg något som jag kunde sätta lite form på. Ränderna är målade standardreglar som man använder när man bygger hus plus lite plywood.

I mitt verk finns tydliga referenser till konstruktivismen och abstrakt måleri från sextiotalet. Att referera till konsthistorien känns alltid tryggt, det gör ju nästan alla konstnärer.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs