Vårsalongen 2011

28 januari3 april 2011

Titel 21. The Gathering
Teknik Akvarell

www.giselabeckius.com
gisela@beckius.nu

Jag föddes i Pärnu i Estland och tillbringade min barndom i England. Min familj flyttade sedan till Kanada, där jag bodde i Toronto och Montreal till 2004. Sedan dess är Sverige mitt hemland, det är här jag lever, arbetar och hämtar min inspiration.

Mitt arbete sker av kärlek till och vördnad inför naturen. Efter att ha målat i olja i många år använder jag nu vattenfärg för dess ljus och färger men också för dess oberäknelighet. Detta medium påpekar ofta att jag bör hålla mig undan så att själva målandet kan äga rum! Jag tänker inte på verken som ”akvareller” utan som tavlor, eftersom jag känner att vattenfärg kan ge samma fyllighet och användas i samma skala som olja eller akryl. Mitt intresse ligger i bildens helhet, så att varje liten yta av målningen har lika mycket intensitet och energi, precis som varje detalj i naturen är viktig och kräver full uppmärksamhet.

I ”Metamorfos” är löven starka och orädda i den sista brinnande stunden innan de bleknar och faller. Min fokusering på detaljer är inte samma sak som vedertagen realism och följer inte normal återgivning utan är ett försök att omvandla naturliga fenomen till en estetisk upplevelse. Detaljer abstraherar bilden och färgerna är blodet som cirkulerar i målningen och ger den dess rörelse och liv. En metamorfos är en genomgripande förändring av en livsform från en fas till en annan och dess oundviklighet måste bejakas. Förändring för alltid med sig gåvor, enligt Konfucius.

I ”Gobeläng” skapar ljuset bakom de sammanvävda löven i skogen ett sådant överflöd av naturlig form att en abstraktion utvinns därur. Spontana gester används både som fritt uttryck och naturlig detalj; en kombination av improvisation och gestaltning. Fragment av intensiva färgtoner frammanar spirituell energi och hyllning, men gobelänger innehåller också mysterier som vävs in i dess broderi. Naturens paradis kan kännas som den enda säkra platsen i en påträngande modern värld, men en enda lös tråd kan repa upp hela väven...

Fiskar symboliserar vatten och återfödelse. De är lyckliga i sitt element och det innebär harmoni. ”The Gathering” visar ett stim mångfärgade karpar i rörelse. De lever okomplicerat tillsammans, går mot ytan, sjunker nedåt och rör sig genom vattnet. Den obehindrade rörelsen i varje riktning symboliserar frihet, enligt buddhismen. Frihet och det fulländat frigjorda tillstånd som inte känner några gränser eller något motstånd. Karpar är också del av en mytologi som säger att de kan simma uppför vattenfall och får sin belöning i slutet av färden genom att förvandlas till drakar. Karpar symboliserar därigenom styrka, uthållighet och mod.

Måleri är en form av personlig disciplin. I mitt arbete koncentrerar jag mig på samspelet mellan fritt uttryck och faktisk observation, med användning av färgernas språk och ljusets kraft. Det ultimata syftet är att hylla livet.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs