Vårsalongen 2011

28 januari3 april 2011

Titel 34. Dirigent
Teknik Akvarell, färgpenna

När jag målar har jag från början så gott som aldrig någon plan eller idé om vad det skall bli för bild. Jag börjar någonstans och sedan följer jag den tråden som leder vidare till nästa steg och så vidare.

Bilderna växer fram helt intuitivt och när jag börjar närma mig slutförande hoppas jag på den där känslan av att bilden förvånar mig eller har något i sig som tänder känslor i mig eller i min blick. Det är som att framkalla mina inre världar.

Jag har arbetat med denna typ av bilder i drygt 17 år och så här i backspegeln kan det förvåna mig hur mitt formspråk förändrats utan att jag tagit medvetna beslut i någon riktning. Ett tag var jag i det närmaste konkretist.

Under en stipendievistelse i Grez-sur-Loing i Frankrike började jag mer eller mindre av en tillfällighet måla akvarell och jag fann stor glädje i det efter att länge bara arbetat med oljefärg.

Det sätt jag jobbar med akvarell är kanske inte det traditionella sättet med vått i vått, jag arbetar mer med att få en relativt mer mättad känsla i pigmenten. Blandar också in täckande färg som gouache och vinylfärg och brukar också färgpennor till att förstärka detaljer och delar i bilden.

En del har kallat mig surrealist och jag har säkert en sådan ådra i mig, vilket kanske syns i bilden “Dirigent“. När jag gick min första konstskola på 1970-talet och skulle måla ett vanligt stilleben minns jag att någon direkt uttryckte “men det är ju alldeles surrealstiskt“, fast jag bara målade av av vad jag såg...

Men jag har aldrig haft som mål eller definition för mig själv att vara surrealist. Jag gillar bara att bygga bilder/världar med färger och former. Jag tilltalas också av att bildspråket på ett så direkt sätt kan kommunicera en mängd känslor på ett ögonblick till en betraktare, till skillnad från exempelvis musik, litteratur och film som kräver en insats av tid.

Jan Dahlqvist, december 2010. Född 1955 och verksam i Göteborg.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs