Vårsalongen 2011

28 januari3 april 2011

Titel 34. Dirigent
Teknik Akvarell, färgpenna

När jag målar har jag från början så gott som aldrig någon plan eller idé om vad det skall bli för bild. Jag börjar någonstans och sedan följer jag den tråden som leder vidare till nästa steg och så vidare.

Bilderna växer fram helt intuitivt och när jag börjar närma mig slutförande hoppas jag på den där känslan av att bilden förvånar mig eller har något i sig som tänder känslor i mig eller i min blick. Det är som att framkalla mina inre världar.

Jag har arbetat med denna typ av bilder i drygt 17 år och så här i backspegeln kan det förvåna mig hur mitt formspråk förändrats utan att jag tagit medvetna beslut i någon riktning. Ett tag var jag i det närmaste konkretist.

Under en stipendievistelse i Grez-sur-Loing i Frankrike började jag mer eller mindre av en tillfällighet måla akvarell och jag fann stor glädje i det efter att länge bara arbetat med oljefärg.

Det sätt jag jobbar med akvarell är kanske inte det traditionella sättet med vått i vått, jag arbetar mer med att få en relativt mer mättad känsla i pigmenten. Blandar också in täckande färg som gouache och vinylfärg och brukar också färgpennor till att förstärka detaljer och delar i bilden.

En del har kallat mig surrealist och jag har säkert en sådan ådra i mig, vilket kanske syns i bilden “Dirigent“. När jag gick min första konstskola på 1970-talet och skulle måla ett vanligt stilleben minns jag att någon direkt uttryckte “men det är ju alldeles surrealstiskt“, fast jag bara målade av av vad jag såg...

Men jag har aldrig haft som mål eller definition för mig själv att vara surrealist. Jag gillar bara att bygga bilder/världar med färger och former. Jag tilltalas också av att bildspråket på ett så direkt sätt kan kommunicera en mängd känslor på ett ögonblick till en betraktare, till skillnad från exempelvis musik, litteratur och film som kräver en insats av tid.

Jan Dahlqvist, december 2010. Född 1955 och verksam i Göteborg.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppet under Vårsalongen 2018 12 januari–25 mars:
Måndag–torsdag 12.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 40 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.
Allmän presentation 13.00 och 15.00 varje dag.

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september:
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag till söndag 11.00–17.00.
Stängt midsommarhelgen fredag 22–söndag 24 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs