Vårsalongen 2011

28 januari3 april 2011

Titel 63. Cow Dung Chair
Teknik Lera, sand, halm, papper, torv, kobajs

Jag är väldigt fascinerad av Adobe som arkitektonisk teknik. Under mitt Bachalorprojekt 2008 på Konstfack fördjupade jag mig i detta på olika sätt. Dels var jag i Ryssland och deltog i ett husbyggnadsprojekt samt reste till Indien där jag jobbade med konsthantverkare på landsbygden för att få lära mig av deras tekniker.

I min egen verkstad började jag experimentera med materialet, jag ville ta det ur sitt sammanhang och testa det i nya former. Jag försökte skulptera fram funktionella, mindre objekt i samma material men insåg snabbt att det var väldigt svårt. Då mindes jag en speciell papiermachéteknik jag lärt mig av en Mongolsk konstnär några år tidigare. När jag förde samman dessa två traditioner fick jag ett material som passade bättre för mina projekt.

Materialet består alltså till största delen av pappersmassa som är en restprodukt från ett pappersbruk. Tillsammans med detta har jag experimenterat med olika kombinationer av komplementerande ingredienser som gett olika uttryck och egenskaper till objekten. Torv, halm, koskit, sand, lera, sågspån, kalk, är några exempel på andra beståndsdelar. Resultatet är ett material som i vått tillstånd går att skulptera och gjuta och efter torkning blir tåligt och hårt.

Jag är konsthantverkare och har min bas inom det keramiska och fascineras därför mycket just av möjligheten att jobba med lera utan de begränsningar som bränning och torkprocesser innebär.

Med formen och materialet i kontrast till varandra vill jag lyfta frågan om vår uppfattning av renhet och naturlighet i material och produktion.

www.karinfrankenstein.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppet under Vårsalongen 2018 12 januari–25 mars:
Måndag–torsdag 12.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 40 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.
Allmän presentation 13.00 och 15.00 varje dag.

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september:
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag till söndag 11.00–17.00.
Stängt midsommarhelgen fredag 22–söndag 24 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs