Vårsalongen 2011

28 januari3 april 2011

Titel 250. Att återse min vän Gzim i Kosovo för första gången (såret spricker upp igen)
Teknik DVD, 17 min

Få människor har påverkat mig som Gzim har gjort. Vi lärde känna varandra på en flyktingförläggning i Boliden 2003. Jag drev ett projekt med en öppen ateljé och bodde på den nyöppnade flyktingförläggningen i ett år. Gzim bodde också där i ett år och efter skolan så kom han till min ateljé. Sedan utvisades han ur det land han trodde var hans hem, förvisade till sitt fädernesland, ett land han inte hade några minnen från, förutom en massaker.

År 2005 reste jag till Albanien och därifrån tog vi oss in i Kosovo och hittade Gzim. Han som i Sverige lärt sig perfekt svenska pratade nu en desperat mix av sin barndoms alla språk, norska, svenska, tyska och albanska. Han visade mig ruinen av den moskén som han fått berättat för sig att han gick i som liten. Materialet från dessa dagar i Kosovo ligger till grund för det nya videoverket ”Att återse min vän Gzim i Kosovo för första gången (såret spricker upp igen)”.

Under många år har jag nu arbetat på en konst/dokumentärfilm om Gzims liv och om vår vänskap. Filmen handlar om halva Gzims liv. Filmen kommer ha långfilmslängd och planeras vara färdig under 2011. Projektet stöds av Svenska Filminstitutet och Sveriges Television.

Se www.gzimproject.com och gilla Gzim Project på facebook.

Knutte Wester
Umeå 20 jan 2011

Om Knutte Westers konstnärskap

Knutte Westers konstnärliga arbete handlar mycket om vårt samhälles funktioner och de punkter där samhället brister. Hans konst blir ofta till genom öppna processer där skapandet sker i samarbeten av olika slag. Han arbetar med video, skulptur och installation men oavsett teknik finns det alltid ett dokumentärt inslag i Westers konst.

www.knuttewester.com

Utställningar & Evenemang

Förköp till Lars Lerin

Förutom att man som vanligt kan köpa biljetter i kassan på Liljevalchs, går det att förköpa biljetter till önskad dag under sommarens utställning med Lars Lerin. 
Förköp kan endast göras digitalt. Biljetten gäller hela dagen.​

Liljevalchs öppettider

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september: 
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Allmänna presentationer måndag-torsdag kl 11.00, 14.00 och 16.00, fredag-söndag kl 12.00 och 15.00. 

Cafè Blå Porten har stängt för renovering och öppnar våren 2019. Ett tillfälligt café finns i Liljevalchs skulpturhall.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs