Vårsalongen 2011

28 januari3 april 2011

Titel 142. Den gudomliga ironien
Teknik Broderi

Hej! Jag heter Lillemor Lindbom och är född den 6 juni 1938 i Nässjö. Som 19-årig flyttade jag till Stockholm, där jag bodde drygt 40 år (i Danderyd och Bromma). Nu bor jag i Kristianstad. Det är tredje gången jag har verk antagna till Liljevalchs Vårsalong.

Årets broderier handlar om följande:

Den gudomliga geometrien

Den röda figuren är en översiktsplan över katedralen i Chartres och den gröna gaveln en ritning för ett muslimskt gravkapell till en känd imam. Jag upptäckte av en tillfällighet att deras proportioner och former sammanföll i hög grad. Gravkapellet fick islams färg - grönt och katedralen rött som Jesu blod. Katedralen i Chartres är känd för sina fantastiska geometriska proportioner och islam bygger nästan all sin konst på geometrien. Så vilken religion det än handlar om, har de en gudomlig geometri gemensamt.

Den gudomliga ironien

Den fina skylten visar att här ligger det en kung begraven. X Ray = f d kung. Han ligger i sin grav med en guldkrona på huvudet. På graven växer det förgätmigej för att man inte ska glömma honom. Det ironiska är, att trots allt detta har han inte längre någon makt - Sum sine regio. Denna text är hämtad från Albert Pictors lyckohjul, ett motiv som finns i flera av hans kyrkomålningar.

En ung man är på väg uppför hjulet och till honom hör texten:
”Jag kommer att regera/få makt.”

Överst på hjulet sitter en man som säger;
”Regio - Jag regerar/har makt”.

En äldre man är på väg ner från hjulet:
”Jag har regerat/haft makt.”

Under hjulet ligger en död man och hans textremsa lyder:
”Sum sine regio - Jag är utan makt.”

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs