Vårsalongen 2011

28 januari3 april 2011

Titel 42. Den heliga Graal
Teknik DVD, 14 min

Presentation av konstnärerna

Magdalena Dziurlikowska, f.1975 i Warszawa, bosatt i Stockholm. Magdalena är konstnär och konstkritiker. I sitt konstnärskap arbetar hon med video, foto och text. Kärnan i hennes verk är iscensatta dokumentärer där hon med vass blick nagelfar sig sälv, sina problem och sitt konstnärliga arbete med en blandning av svart humor och djupaste allvar.

magdalena.vima.se

Niklas Rydén är kompositör och konstnärlig ledare för scenen Atalante i Göteborg. Han deltar ofta i olika konstnärliga samarbetsprojekt.

www.atalante.org/atalante.asp?ID=99

Filmen Den heliga Graal

Den heliga Graal, 2010, är en film om existentiella frågor och frivillig barnlöshet. En tidigare film av mig, Jag har inte bett om det här, handlar om samma sak och är gjord år 2007. Tre år senare ville jag återbesöka detta tema. Det gör jag i miljöer som präglas av kyla och ensamhet men också av frihet och styrka. Karen Blixen sa att man inte kan jaga den heliga Graal med barnvagn. Kan man verkligen inte det? Och vad är den heliga Graal, som man offrar så mycket för?

Filmen spelades in på ett vistelsestipendium på NKD, Nordisk Kunstnarsenter Dale (14 mil norr om Bergen). Jag har gjort den i samarbete med min pojkvän Niklas Rydén, och vi har tidigare visat filmen på Eskilstuna konstmuseum och på Uppsala Internationella Kortfilmsfestival.

Den heliga Graal vimeo.com/15691916

Jag har inte bett om det här vimeo.com/15928046

Själv tycker jag att den första filmen är mer stipulativ och den andra mer existentiellt öppen, och att det finns fördelar med båda sätten att berätta. Den första filmen handlar mer om varför jag inte vill ha barn. Den andra handlar om allt som är jobbigt när man har bestämt sig för att inte ha barn.

Bakom scenerna

När vi spelade in Den heliga Graal var det 5 minusgrader utomhus. Det var inte så farligt att gå barbent, men barfotascenen med ketchupen var hemsk.

Jag har nu ändrat mig i frågan och vill ha barn. Jag vet, det var oväntat för mig med. Det kom plötsligt, ungefär som en förkylning. Jag får göra en film om det med, haha, om hur jag tänker nu. Men jag tycker inte att mina filmer om frivillig barnlöshet är ogiltiga, bara för att jag ändrat mig. De är så sanna de kunde vara då, och ett tidsdokument. Jag har fått mycket respons på filmerna från kvinnor med olika erfarenhet: de som inte vill ha barn, de som har barn och trivs med det, och de som har fått barn men ångrar sig.

Det här är den femte gången jag är med på Vårsalongen. Alla gångerna har varit med film, och en gång med film och installation.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs