Vårsalongen 2011

28 januari3 april 2011

Titel 230. 30 september 2010
Teknik Akryl på duk

Presentation av mitt måleri och målningarna 30 september 2010 och 12 oktober 2010.

De här två målningarna gjorde jag speciellt för att söka till Vårsalongen på Liljevalchs, så jag blev väldigt glad att de kom med!

Målningarna heter 30 september 2010 och 12 oktober 2010 på grund av att de blev färdiga just på dessa datum. Mina bilder får sin titel på det viset, datumet för den sista dagen jag målade på en målning blir dess titel. Med dessa två målningar arbetade jag under en period av ca tre veckor vardera.

Min konst handlar mycket om själva arbetsprocessen, själva tillblivelsen av mina bilder.

För att uppnå koncentration så förbereder jag mig noga. Jag kan blanda färg i timmar. Färgblandningar och penslar måste vara väl i ordning och ligga färdiga på sina platser när jag väl kör igång. Sedan sker målandet ganska actionartat och arbetsprocessen är i olika grad fysisk.

Jag jobbar med akrylfärg på duk och färgen är uppblött och rinnig. Färgen läggs på tunt, i många lager med breda penslar (ca 20 cm) och skikten får ofta lysa igenom varandra.

När jag arbetar med så här stora målningar så har jag dem stående mot väggen (för annars når jag inte). När färgen börjar rinna så tar jag snabbt ner målningen på golvet och låter den torka liggande. Detta görs sedan i många omgångar, i många lager.

Hur jag ska arbeta med en målning är också alltid planerat, men jag vill vara lyhörd inför vad som sker och uppstår under arbetets gång. Erfarenheter jag gör i en bild, blir ofta en del av nästkommande målning.

I den första målningen 30 september 2010 började jag utforska en gråsilvrig och skimrande färgskala, som sedan utvecklades vidare i den andra målningen 12 oktober 2010. Här förändrades färgskalan, den blev annorlunda och innehöll brutna rosa och pärlemorfärger. Bilden blev även skevare i sin rörelse. Jag ville också att de båda målningarna skulle korrespondera med varandra.

Cirkeln har länge varit med i mina bilder, den är för mig inte ett motiv i sig utan är snarare ett spår av en rörelse som är kopplad till den fysiska utlevelsen, själva måleriakten. Man kan göra en liknelse vid ett mantra där repetitionen hjälper till att skapa den koncentration som ger bilden kraft att verka.

Min konst är inte föreställande, för mig har den inget att göra med den värld vi känner, utan varje målning är en ny och unik värld.

Jag är född och uppvuxen i Sörmland, men är bosatt i Malmö sedan 1991.

magdalena@magdalena-svensson.se
www.magdalena-svensson.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs