Vårsalongen 2011

28 januari3 april 2011

Titel 189. Frieri på Österlen
Teknik Fotografi, ljudloop, 1,08 min

Mitt bidrag till årets vårsalong heter Frieri på Österlen och består av ett fotografi 120x120 cm och en ljudloop.

Jag hämtade mycket inspiration från olika målningar när jag skulle ta det här fotot. Främst från romantikens dagar. Själva idén till verket kom ur ett nätverk som finns i Malmö där de jobbar aktivt för en giftfri stad.

Det kom för inte så länge sedan upp till ytan att det mitt i centrala staden ligger en fabrik som hanterar det livsfarliga ämnet Propylenoxid. Om det sker en olycka kan ett gasmoln av gifter spridas inom en radie på 1400 meter. Till granne har fabriken både bostäder och skolor, men föreningar och butiker körs bort av myndigheterna för att ingen ”förtätande” verksamhet får finnas i närheten.

Jag gjorde Frieri på Österlen som en kommentar på det här men vävde också in andra frågor som kändes viktiga för mig. Jag valde t.ex. motiv, det romantiskt firande kärleksparet, för att ge upphov till ifrågasättande av den relationsformen.

I mitt arbete försöker jag ofta jobba med att finna en balans mellan någonting som känns bekant och samtidigt främmande eller nytt. I det här verket har jag eftersträvat kontrast mellan utopi och dystopi, det tydliga vs det subtila och det politiska mot betraktarens tolkning.

Det första vi ser är ett uppklätt par i en romantisk scen i det gröna. Det första vi hör är vindens sus i gräset och fåglarnas sång. Men när det gröna förvandlas till ett giftmoln och fåglarnas sång dränks av ett genomskärande tjut blir det svårt att ignorera den framträdande samhällskritiken.

Mer om mig:

Född 1987. Uppvuxen i Luleå, bosatt i Malmö sedan 2007.

De senaste två åren har jag utvecklat mitt konstnärskap - som tidigare främst tog sitt uttryck via fotografi - till att jobba mycket med mig själv och mer konceptuellt experimenterande.

Jag försöker testa alla möjliga tekniker jag kommer över. Måleri, skulptur, performance, ljud och grafik. Jag gillar att kombinera flera olika tekniker, men fortfarande dras jag mot den mediala biten och därför resulterar mycket av det jag gör slutligen i film eller foto.

Jag har studerat fotografi och nu läser jag grafik på Östra Grevie folkhögskola och förbereder mina ansökningar till konsthögskolorna nu i vår.

Något annat som är aktuellt för mig är fotobiennalen i Skåne; Fotografi i Fokus, som pågår 15 mars - 30 april, där jag deltar i en grupputställning på Galleri Gordon i Malmö.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs