Vårsalongen 2011

28 januari3 april 2011

Titel 145. Stuga 512 #3
Teknik Fotografi

Dagens bostadsbyggande i Sverige handlar mycket om att leverera en dröm om det goda livet till en potentiell köpare. Avsändaren är ofta en stor byggare som mer är intresserad av att bygga bostäder med hög avkastning än bra bostäder ur ett långsiktigt perspektiv för samhället. Nej, ofta är det massproducerade hus byggda i billiga material med fokus på att sälja snabbt till unga par med drömmar om det goda livet.

För att sälja dessa bostäder används bilden som maktmedel. Bilden blir väldigt viktig i säljprocessen och kan även styra hur en blivande lägenhet kan komma att se ut. Bara för att kunna ta en säljande bild som kunden kan se i en tidning eller ett prospekt. Det här görs i dag med hjälp av 3D-grafik innan huset ens är byggt.

Det här var ingången till ”Stuga 512”. Att använda och belysa 3D-grafikens fängslande värld. Allt är gjort med hjälp av en dator. I datorns värld finns en rad detaljer som inte visas utåt. Hur t.ex. små vita lådor formade som små stugor efter lite bearbetning plötsligt är fyllda med färg. Att det är just 512 stugor handlar om en referens till hur en dator arbetar med binära tal. 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512 osv.

Mycket av det grafiska arbetet bakom en 3D-bild bygger också på kvadratiska bilder. Därav ett kvadratiskt format på fotografierna. Filmen har också referenser till hur många 3D-program rent grafiskt är uppbyggda med 3 olika isometriska vyer och en perspektivvy.

Patrick har ett förflutet som musikproducent, DJ och radioljudtekniker. Konsten var mest som bisyssla under många år men 2007 började han studera Arkitektur vid KTH i Stockholm och bytte hobby mot yrke.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs