Vårsalongen 2011

28 januari3 april 2011

Titel 73. Påvens begravning
Teknik Installation

Född 1936 på Gårdsby Säteri, Haketorp. Uppvuxen och bosatt på samma ställe.

Påvens begravning framställer ett instängt medeltida rum där mycket litet har hänt under alla dessa år. Ett patriarkiskt rum som alltid har utestängt kvinnan och mer än någon annan institution förtryckt henne.

På framsidan visar jag begravningen framför Peterskyrkan som jag gjort om till en adventskalender. Vill man se vad som döljer sig i luckorna får man gå bakom, in i vatikanens rum. Där finns allt det elände kyrkan gjort sig skyldig till under de senaste 100 åren. På utsidorna bakom de ärade inbjudna finns verkligheten. Något av det som kyrkan borde ta ställning för och ägna all sin makt åt att förändra.

Nästan allt jag målar handlar om förtryck, maktmissbruk, vapenhandel, de fanatiska, mansförtryck, förtryck mot barn, konsumtionsförtrycket mm.

När jag gör lergubbar handlar det om våra mänskliga relationer, om ensamhet, om våra begränsningar osv.

Dessutom så fotograferar jag och skriver. Min första bok ”Power to the people” kom ut på engelskt förlag och finns inte längre i handeln. Min senaste bok finns tillgänglig att köpa på min hemsida eller via mail. Den heter ”En spegel berättar” och är en kärlekssaga berättad för mor- och farföräldrar och deras barnbarn.

www.pedergowenius.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning. 27 april kl. 11.00 öppnar utställningen med Petra Gipp. Öppet tisdag–söndag kl 11.00–17.00 till och med 13 maj. Fri entré.

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september:
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag till söndag 11.00–17.00.
Stängt midsommarhelgen fredag 22–söndag 24 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs