Vårsalongen 2011

28 januari3 april 2011

Titel 73. Påvens begravning
Teknik Installation

Född 1936 på Gårdsby Säteri, Haketorp. Uppvuxen och bosatt på samma ställe.

Påvens begravning framställer ett instängt medeltida rum där mycket litet har hänt under alla dessa år. Ett patriarkiskt rum som alltid har utestängt kvinnan och mer än någon annan institution förtryckt henne.

På framsidan visar jag begravningen framför Peterskyrkan som jag gjort om till en adventskalender. Vill man se vad som döljer sig i luckorna får man gå bakom, in i vatikanens rum. Där finns allt det elände kyrkan gjort sig skyldig till under de senaste 100 åren. På utsidorna bakom de ärade inbjudna finns verkligheten. Något av det som kyrkan borde ta ställning för och ägna all sin makt åt att förändra.

Nästan allt jag målar handlar om förtryck, maktmissbruk, vapenhandel, de fanatiska, mansförtryck, förtryck mot barn, konsumtionsförtrycket mm.

När jag gör lergubbar handlar det om våra mänskliga relationer, om ensamhet, om våra begränsningar osv.

Dessutom så fotograferar jag och skriver. Min första bok ”Power to the people” kom ut på engelskt förlag och finns inte längre i handeln. Min senaste bok finns tillgänglig att köpa på min hemsida eller via mail. Den heter ”En spegel berättar” och är en kärlekssaga berättad för mor- och farföräldrar och deras barnbarn.

www.pedergowenius.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Ordinarie öppettider i konsthallen t o m den 10 december:
Tisdag–torsdag 12.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Måndag stängt (utom vid seminarier)

Filmen "LYUBOV - kärlek på ryska" visas tisdag–torsdag 12.30, 15.30 och 18.00, fredag–lördag kl 12.30 och 15.00 och söndag kl 13.00
Biobiljetter kan köpas i kassan på Liljevalchs eller på www.tickster.com

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs