Vårsalongen 2011

28 januari3 april 2011

Titel 248. Då och nu
Teknik Broderi

Mitt broderi då och nu handlar om politik och orättvisor i samhället. Jag började arbeta med mitt konstverk 2002 och det blev klart i oktober 2010.

Allt började när Försäkringskassan inte godkände de vårdande läkarnas utlåtande år 2002. Jag har sedan 1998 varit 100% sjuk men förlorade halva min sjukersättning när FK med hot tvingade mig till Huddinge sjukhus. Där träffade jag inte ens den ena läkaren och den andra hade inte rätt att undersöka mig, eftersom han var under utbildning.

Efter cirka två timmars utredning har de två skrivit ett osant utlåtande, att jag inte har så mycket värk och att jag har arbetsförmåga kvar till hälften. Därför förlorade jag rätten till hälften av sjukersättningen och sedan dess har FK och rätten använd detta falska och osanna utlåtande.

De mobbarna berömmer det falska utlåtandet, men ifrågasätter de vårdande läkarnas utlåtande med kliniska bevis. Jag fick leva på 4000 kr/månad i tre år och sex månader, med min dotter, och socialen hjälpte inte mig.

Det var på Görans tid som man började förändra för oss som är sjuka och det har bara blivit värre, efter det att Reinfeldt fick makten. Nu har vi sjuka inte ens mänskliga rättigheter. Det är hets mot folkgrupp, vilket jag aldrig kommer att acceptera. Jag undrar var medmänniskorna är, när de inte protesterar? Det gör jag med min konst.

Jag har överklagat och anmält läkarna till HSAN, LÖF, JK, JO, Socialstyrelsen och polis, men ingen vill se att det är uppsåtliga tjänstefel. Jag sa tydligt i länsrättens muntliga förhandling, att HS-läkaren aldrig har träffat mig, men de bara skrattade åt mig. I länsrättens dom har de skrivit, att den andra läkaren inte har träffat henne (mig) förut.

Polisen och åklagaren skriver att det saknas anledning att inleda en förundersökning. Har gjort fyra polisanmälningar, och gällande den senast har åklagaren skrivit, att eventuellt tjänstefel, brott, per dags datum skulle vara preskriberat. Det stämmer inte alls. För grovt uppsåtliga tjänstefel blir preskriberade efter tio år. Det är inte bara grovt uppsåtliga tjänstefel, det är även förfalskningsbrott 34 kap. 14§ brottbalken för urkundsförfalskning. Har överklagat 2011-01-13.

Jag är en envis och en rättvis (sisu) finländare, som inte respekterar inkompetenta lögnare, som gör uppsåtliga tjänstefel. Jag undrar, kommer folk att vakna upp, när det i början på år 2011 kommer att kastas ut ytterligare 15.000 personer från FK. Det är ingenting, att få 3000 kr i månaden när man bli tvingad till arbetsinriktat stöd i tre månader. Sedan nästa tre månader med samma ersättning, som sedan bara blir 177 kr/dag minus skatt. Vem kan leva på en sådan ersättning? Kvinnor köar varje månad på arbetsförmedlingen, att få en stämpel, för att sedan få ut pengarna. Vissa får samtidigt bonus för att få oss sjuka ut ur systemet. Vad kommer alliansen att hitta på nästa gång?

Jag har arbetat i 35 år, med allt möjligt, innan jag blev sjuk 1998. Konst har bara varit min hobby, trots att jag har studerat konst i 9 år. Men jag kämpar och broderar då och då, vad jag orkar och jag är jätteglad, att jag kom med på Liljevalchs vårsalong, för sjätte gången i ordningen. Det är en stor ära.

Med vänlig hälsning, Riitta Vainionpää.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs