Vårsalongen 2011

28 januari3 april 2011

Titel 253. Friheten, hastigheten och tomheten
Teknik Olja på duk

Rudolph Österberg tillhör Stockholms klassiskt figurativa retroscen. Här är man övertygad om att den Moderna konsten inte längre är modern, de nyskapande ”uttrycken”, teknikerna och idéerna inte längre nyskapande, och politiken en konstnärlig återvändsgränd.

Istället ägnar man sig åt det som konsten gör och alltid gjort bäst - hållbara och vackra objekt, gestaltningar av bärande idéer i den samtida kulturen och teknisk virtuositet där man lämnar de av sitt medium begränsade fotograferna bakom sig. Det gäller istället att i hantverk och gestaltning söka leva upp till de stora bildframställarna i historien.

Som idéer i konsthistorien betraktat är detta inga nyheter - men det är idag 2011 inte idéerna bakom den moderna biennalkonst som berör heller. Slutsatsen blir därför att förpassa hela tanken om den progressiva teknik- och idéutvecklingen till sophögen och istället koncentrera sig på den ödmjuka ambitionen att skapa ”de stora bilderna” av vår tid. För vi lever i en massproducerande bildvärld och några bilder kommer oundvikligen att betraktas som just sådana.

I Stockholms retrovärld menar man att här äger konstbilden de bästa förutsättningarna då den ägnas mest omtanke in i minsta detalj av de största specialisterna och presenteras som ett hållbart och åtråvärt objekt som lockar till bevarande.

Det Modernistiska ”experimentet” är således över - det har blivit dags för konstnärerna att börja arbeta igen.

Rudolph Österberg är född 1978 och bor och arbetar i Stockholm.

www.rudolfosterberg.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppet under Vårsalongen 2018 12 januari–25 mars:
Måndag–torsdag 12.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 40 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.
Allmän presentation 13.00 och 15.00 varje dag.

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september:
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag till söndag 11.00–17.00.
Stängt midsommarhelgen fredag 22–söndag 24 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs