Vårsalongen 2011

28 januari3 april 2011

Titel 120. Stanislawa P 1 juli 1913
Teknik Olja på duk

Jag arbetar i en gråzon mellan det abstrakta och det figurativa där ljus, mörker, tid, rymd och plats är viktiga beståndsdelar. Med måleri, teckning och video skapar jag nya bilder och berättelser om försvinnande och det okända med utgångspunkt ur historiska källor.

Likt en samtidsarkeolog söker jag spår och rester från det nära förflutna. Det kan vara ett gammalt övergivet hus, en sjunken stad, gamla fotografier och deras album eller rostiga grafikplåtar från 50-talet. Jag är intresserad av konstruktioner, rekonstruktioner och efterkonstruktioner. I fascinationen över det förflutna ser vi vår egen förgänglighet. Vilka avtryck lämnar vi efter oss? Vad är värt att bevara? Vad är det vi minns?

De fem målningarna som visas på vårsalongen är en del av en serie med samma tema. Jag intresserade mig för den spiritualistiska rörelsen som spred sig och var stor i slutet av artonhundratalet och början på nittonhundratalet. I denna rörelse försökte man få kontakt med döda personers andar genom seanser. Dessa seanser leddes av olika spiritistiska medier.

Målningarna är porträtt av några av dessa medier där jag utgått från fotografier som tagits vid seanserna. Medierna kunde framkalla något som kallas för ektoplasma. Denna massa kom ut ur mediets kropp, t.ex. ur mun eller näsa. Man menade att att det var andar som materialiserades genom mediets kropp.

I mina målningar är porträtten av själva medierna otydliga, de ligger liksom under bildytan och ektoplasmaformen tar sig igenom ytan och lägger sig längst fram i bilden. Målningarna är målade i olika pastellnyanser. Jag ville att de skulle ha den artificiella färgen som en del av dagens godis kan ha. Det vi stoppar i munnen och sväljer.

Jag är utbildad vid Konsthögskolan Valand i Göteborg där jag tog min magisterexamen 2008. Nu bor och arbetar jag i Stockholm.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning.
Utställningen Sovjetisk affischkonst öppnar den 12 oktober med följande öppettider:
Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs