Vårsalongen 2011

28 januari3 april 2011

Titel 124. En rysk björnhund
Teknik Järn, trä

De tre hundarna (varav den ena är en varg)

Det mesta inom konsten har en historia, känd eller okänd, så även hundarna på Vårsalongen.

Många av mina skulpturer har genom åren föreställt djur i olika skepnader. De är tacksamma att arbeta med som objekt. Dels är de ofta uttrycksfulla i sig själva, dels har de historiskt fått symbolisera olika mänskliga egenskaper och skeenden. I vårt talspråk ingår djuren som förstärkningsord ex. dum som en gås, envis som en åsna, hal som en ål etc. Historien är full av mytiska berättelser, där olika djur agerar eller interagerar med människan, dels förvandlade eller till häften varande människa.

I mina tre arbeten har jag mixat trä och järn, en teknik som jag även tidigare har använt mig av. (Från vår gamla bondekultur, alltsedan järnåldern, var ju tekniken att mixa trä och järn allmänt kunskapsgods). I järndetaljerna kan man urskilja olika delar från vår civilisation. Delar som förlorat sin ursprungliga funktion och kontext men i sin nya roll fått en ny ”upphöjd” status.

Hundarna på Vårsalongen är karikatyrer av tre mycket berämda europeiska 1900-talspolitiker.  Vilka de är får publiken själv försöka lista ut. Några ledtrådar får den som inte ser direkt:

”En rysk björnhund”

Pipan var hans mest berömda yttre signum. Inte många vet att han köpte sin första pipa på PUB i Stockholm 1906 strax innan det ryska socialdemokratiska partiets kongress. Piprökandet gav efter hans spekulativa död upphov till många anekdoter.

En blodbesudlad politiker som det skrivits hyllmeter om. (På senare tid en stor heltäckande biografi av Montefiori). Att hunden skulle fått en annan färg en röd är uteslutet.

På de ofta föekommande orgiastiska fyllfesterna dracks kopiösa mängder vodka - därför har björnhunden vid sina tassar en flaska rysk vodka.

”En engelsk bulldog”

Hade cigarren företrädesvis i sin vänstra mungipa. Legendarisk på sin tid. Botade sina lättare depressioner med tavelmåleri (en stor utställning gjordes i London med hans verk, mest tavlor från pittoreska miljöer som Madeira mm). Svårare depressioner kunde han stilla genom en stunds samvaro med sina svin på sitt engelska gods. Ett av hans mest bevingade ord från en sådan stund:

”Katten ser människan från ovan, hunden ser människan underifrån, svinet ser människan som sin jämlike och broder.”

Hans älsklingswisky var enligt myterna Johnnie Walker, därför har bulldoggen en ”Black Label” vid sina tassar.

”Vargen”

Möjligen svårast för publiken att lösa. En excentrisk politiker. (Genom de andra två hundarna kan man kanske gissa sig till svaret). Enligt myterna var han vegetarian i sin ungdom, därför sitter en morot i hans glupska käft.

I början av 1900-talet försökte han livnära sig som tavelmålare med samma motivval som ”den engelske bulldoggen”. Sökte till konstakademien i Wien, dock utan att bli antagen. Ett faktum som senare kom att visa sig förödande för världen.

Under början av nittonhundratalet var Absint en modedryck bland konstnärerna på kontinenten. Absinten som då innehöll stora mängder av giftet tujon orsakade ofta hallucinationer och ”sinnessjuka”. (Pga. detta infördes förbud, den absint som finns att tillgå idag innehåller mycket låga nivåer av giftet. Absint har åter kommit på modet, försäljningen har mångdubblats de senaste åren, kanske pga. filmer som Moulin rouge och From Hell, 2001.)

”Vargen” har fått en flaska Absint vid sina fötter, symboliserande ”vansinnet”. Den gröna flaskan med den speciella formen ger ett giftigt intryck. Absintflaskan är från Prag där ”Vargen” en gång gläfste till massorna.

Slutord på vägen:

”När en politiker talar om mörötter är det bäst att se upp.”

Tord Larsson 2011-01-18

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs