Vårsalongen 2011

28 januari3 april 2011

Titel 165. The Monetary System
Teknik Blandteknik

”The Monetary System” är en av ett 20-tal bilder jag gjort som har kommit fram genom ett ifrågasättande av de ekonomiska strukturer som råder i världen.

Jag har genom flertalet resor till Chile sett oerhörda skillnader i klass, i och med att jag är adopterad och har återfått kontakten med min biologiska familj.

Under resorna har jag blivit inspirerad av den latinamerikanska gatukonsten på Santiagos gator. Konsten är oftast samhällskritisk på ett direkt och aggressivt sätt. Det kan exempelvis handla om U.S.A. som utnyttjar länder som Chile och minoritetsgrupper som mapucheindianerna - hur de tar ifrån dem deras rättigheter och mark, hur massmedia hjärntvättar befolkningen genom reklam, tv och tidningar för att få dem att inte ifrågasätta systemet och för att få dem att konsumera mera, för att amerikanisera dem, och impregnera nya normer från väst.

I Latinamerika finns en tradition och en stark opposition - det finns subgrupper som målar eller använder sej av stencilart för att uttrycka sitt missnöje vilket ofta är mot dem som har mest makt och pengar. Den chilenska anarkist- och vänsterrörelsen är stor.

Genom alla dessa visuella budskap kom jag sedan i kontakt med hemsidorna www.liberaciontotal.entodaspartes.net och vidare www.thezeitgeistmovement.com. Zeitgeist startades av den amerikanske aktivisten och dokumentärfilmsmakaren Peter Joseph. Hans filmer handlar om att klargöra för allmänheten ohållbarheten i samhällets ekonomiska strukturer och hur banksystemet bidrar till ett slags modernt slaveri.

Enligt Joseph är pengar = skuld, och genom att utnyttja dem som i världen har minst makt och pengar - sätta dem i skuld och få dem att arbeta för stora utländska företag, vilket i slutändan gör de rika rikare och de fattiga fattigare.

Jag har sett dessa klasskillnader på nära håll genom att jag har haft turen att komma till Sverige och växa upp i ett land och i en familj som har gett mig flera möjligheter och en större trygghet. I Chile hade mitt liv blivit svårare - eftersom att utbildning är dyrt är det endast är de som kommer från välbärgade familjer som har möjligheten att ta sig igenom en högskoleutbildning - och speciellt de elitistiska utbildningarna som konst- och musikhögskolor förstås.

Medan min bror fortfarande jobbar på en hamburgerrestaurang i Lo Barnechea med urusel lön och utan utbildning så studerar jag på Konstfack.

Dessa upplevelser med botten i min bakgrund och en associerande arbetsprocess med grafiska mönster har fått mej att bilda ”The Monetary System”.

I Santiago är den offentliga konsten och aktivismen påtaglig och den har inspirerat mig. Stockholms stad kan vara grå och trist. Jag drömmer om att förgylla staden med min bildvärld och andras bildvärldar. Att konstnärer ska få en större förankring i det vardagliga livet och att allmänheten ska få uppleva konst med en större direkthet - som musik. Musiken som konstform ser jag som mindre elitistisk och önskar mej att konsten även kommer att bli så.

Jag kommunicerar med det stora företaget Clear Channel - som tycks ha något slags monopol över de offentliga utrymmena där man pumpar ut reklam dag efter dag - genom att använda deras ramar. Jag kommunicerar även med reklambranchen, och lagar om vad man får och inte får göra i det offentliga rummet. En stor del av reklamen visar budskap som säger åt oss att köpa mer och mer. Ett uppehållande av kapitalism och konsumtionshets som jag ifrågasätter.

Mitt arbete kan också ses som en slags recyclingkonst väl förankrat i samtidens materiella överflöd.

Men samtidigt jag vill också att bilden ska kunna stå fri från all politik och bara vara en bild. Ett mönster av någonting som kan ge upphov till fria associationer och att den inger en känsla av frihet och inspiration.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs