Vårsalongen 2012

27 januari25 mars 2012

Titel 92. I Would Have Done Things Differently Now, She Said to Him.
Teknik Akryl, blyerts, grafit
Konstnär Aleksandra Jarosz Laszlo

I mina verk utforskar jag olika inrednings- och livsstilar samt vilka sociala grupper som representerar särskilda stilar generellt.

Vi har olika sociala normer samt förväntningar på oss själva och andra, beroende på var vi bor och vilken socialgrupp vi tillhör, samt vilken status vi har. Jag skapar en scen med fiktiva aktörer och använder bilder från populära inredningstidskrifter som bakgrund för situationen. Arkitektur skapar identitet och tillhörighet, konstruktioner som båda är beroende av genus och sexualitet.

Utgångspunkten för verket ”American dream is gone. Happy Chernobyl, he said to me” kommer från Julius Shulmans bild på Stahl House, Case study house #22 från 1961. Bilderna på huset representerar den amerikanska drömmen om ett idylliskt liv. Förutom en spektakulär arkitektur, husets läge vid klippkanten, bjuder det på en fantastiskt utsikt. Stupet är så brant att det användes för att ta livet av sig genom att hoppa ner i avgrunden. Huset har använts i mängder av modefotograferingar och i några långfilmer.

Huset och dess aktörer, som jag placerar och regisserar, symboliserar framgång och nedgång. Och klippan i mörkret det hotfulla och okända.

Jag använder huset som bakgrund för mina funderingar och min reaktion på händelser i USA som terroristattackerna den 9 september 2001 och nedgången i landets ekonomi.

Titeln på verket är delvis ett citat från en situation jag själv upplevde på en gata nära Ground Zero i New York i december 2010, när två män ropade ”Happy Chernobyl” sedan de hört mig prata polska. Deras reaktion gjorde mig förbluffad, dels för att de utgick ifrån att jag pratade ryska, dels för deras okänslighet.

Det finns likheter mellan olyckan i Tjernobyl den 26 april 1986 och attacken på World Trade Center den 9 september 2001. Konsekvenser av båda katastroferna påverkade omgivningen i en mycket omfattande mening. Händelserna förändrade vår tidigare bild av, och uppfattning om, de båda länderna genom att de fick oss att ifrågasätta människans skyddsnät, samt skapade två ikoniska platser som fått en ny innebörd.

http://aleksandrajaroszlaszlo.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs