Vårsalongen 2012

27 januari25 mars 2012

Titel 217. Bråkiga lappar eller envisa överlevare
Teknik Olja, collage
Konstnär Anders Sunna

Bråkiga lappar eller envisa överlevare handlar om min farfar, min far och hans bröder som kämpat mot staten sedan 1972 om deras rätt att bedriva renskötsel. I en koncenssionssameby, där bröderna skötte om sina renar plus icke-samers renar  med betalning till bröderna för arbetet. Där icke-samer hade det som hobby att ha ren och högst får äga 30 stycken renar som en same sköter om.

Konflikten uppstod när bröderna vägrade ta in svenska renägare som inte ville betala för sig. Då kom Länsstyrelsen i Norrbotten att tvinga bröderna till det och sa att de var skyldiga att ta emot dem fast det inte stod så i lagen. Bröderna blev tvångsförflyttade när de vägrade. 30 km stängsel byggdes av staten för att hålla de fyra brödernas renar så de inte skulle komma in på samebyns område -  samebyn som brödernas släkt hade bildat långt bak i tiden.

Bröderna har tillsammans ca 400 polisanmälningar mot sig men har aldrig blivit dömda för något. Däremot har de själva blivit utsatta för nerbrända stugor, kåtor, brända höbalar, sönderstuckna bildäck, hot med mera. 

År 2012 är det 40 år sedan bröderna och deras far började sin kamp. Och redan har det gått så långt att min generation är beredda att fortsatta denna konflikt. Jag och mina bröder är redo att ärva konflikten om den inte hinner få ett slut.

Allt som går att mäta är inte vetenskap: målning, collage. Jon-Isak Sunna, tre år, i sin kolt. Inte heller vad det innebär att vara same eller vad man kommer utsättas för, eller historien bakåt av rasforskning och övergrepp. Man kan tro att allt har blivit bättre men så är inte fallet. Det är bara taktiken - hur man ska förtrycka en minoritet som är ny. På ett mer fint och tyst sätt bedriver man sina nya övergrepp. Ännu så ung så ovetandes om omgivningens hat och fördomar som man måste brottas med i sin uppväxt.

Född 1985 i Kieksiäisvaara, utanför Pajala i Norrbotten
Bor nu i Vännäs i Västerbotten
www.anderssunna.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs