Vårsalongen 2012

27 januari25 mars 2012

Titel 226. A Friend From the Past
Teknik Akvarell, penna och bläck på papper
Konstnär Anna Sörenson

Jag funderar ofta över vår vardag; saker vi gör, saker vi kan, utan att tänka på det. Vi öppnar lås med nycklar, knyter skosnören och diskar tallrikar. Rörelserna sitter i kroppen, har vi en gång lärt oss att cykla så kan vi det. Objekten kan bytas ut, nya nycklar, andra skosnören, men rörelsen sitter i minnet. För mig är den här kunskapen mystisk, mycket mer mystisk än det vi brukar kalla "det undermedvetna". Jag väljer ut en rörelse, genom måleriet får rörelsen bli en form. En form jag känner väl utan att kunna placera var den kommer ifrån; det utbytbara objektet är diffust men rörelsen är konkret, den finns i min kropp och i mitt minne. Som något jag känner väl,som en vän från förr.

Förutom verket "A Friend From the Past" deltar jag också i utställningen med verken "Vit form" och "Ten Layers of Heaven".

"Ten Layers of Heaven"

På Pratt Institute, där jag avägger min Master, har jag bland annat läst en kurs i Oceanic Art. Jag skrev en uppsatts om konsten att navigera havet, en väldigt central kunskap i den polynesiska ö-världen. Deras konsttradition står också i direkt relation till den kunskapen, vädertalismaner och så kallade stick charts, ett sorts personligt navigeringsverktyg gjort av sammanbundna pinnar så de bildar en karta, med snäckor som markörer för öar. Kartan visar också tidvattnet, vågornas rörelser, vind och strömmar. Navigeringskonsten har även en direkt koppling till den polynesiska mytologin, historier om olika vädergudar och en skapelseberättelse som förklarar havets relation till öarna och himmelens många lager. "Ten layers of heaven" är direkt inspirerad av mytologins relation till den exakta kunskapen; behovet av en saga för att beskriva verkligheten.

 www.annasorenson.se

 

 

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs