Vårsalongen 2012

27 januari25 mars 2012

Titel 116. You Make Me Feel
Teknik DVD, 17 min
Konstnär Bianca Kronlöf

Jag går rakt på sak. Jag och mina småsystrar var bakfulla i Malmö. Jag hade haft idén länge om att klippa av mig håret. Det var dessutom bråttom. Jag skulle snart börja repetera slutföreställningen på Göteborgs teaterhögskola och jag visste att om jag kom till kollationeringen i långt hår skulle jag aldrig få klippa av mig det. När man är en ung tjej får man oftast spela unga tjejer och unga tjejer på scen ska ha långt hår. Annars finns det en risk att man inte förstår att de är vare sig unga eller tjejer.

Så helgen innan kollationeringen var jag i Malmö och lade ut scenariot för mina systrar. "Jag vill ha en klassisk "gör om mig"-situation som börjar fint och långsamt, sen spårar ni ur". Det finns något pubertalt och pinsamt i "Gör om mig"-reportagen som tilltalar mig, att påstå att alla blir snygga. När jag gick i sjuan fick jag ett linne som jag tyckte var jättefint. I skolan vågade jag aldrig ha på mig det för att jag var rädd för att alla andra skulle tro, att jag påstådde, att jag hade bröst. Jag var väldigt medveten om att jag inte hade det.

"Före-bilden" är alltid ful och det är okej om "efter-bilden" är bra. Men om den inte är det? Ursprungstanken var att sätta mig själv i en välbekant situation och estetik (Om man är tonårstjej eller medelålders kvinna, jag tillåter mig att utesluta de andra, just nu.) Oj, lång parantes... vi tar om det, min ursprungstanke var att sätta mig själv i en välbekant situation och estetik men dra det för långt. Hur snabbt ser man att det gått över gränsen? Ganska snabbt. Det var den gränsen jag ville leka med; klippa om, spola tillbaka osv.

Det är inte den filmen som skickades in till Vårsalongen. När jag tittade på hela materialet upptäckte jag något helt annat som jag tyckte var lika intressant. Jag ville skapa en illusion men det jag egentligen gör, när man ser hela materialet, är att jag bryter den. För mig gör de första och sista fem sekunderna filmen till något helt annat.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning. 27 april kl. 11.00 öppnar utställningen med Petra Gipp. Öppet tisdag–söndag kl 11.00–17.00 till och med 13 maj. Fri entré.

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september:
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag till söndag 11.00–17.00.
Stängt midsommarhelgen fredag 22–söndag 24 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs