Vårsalongen 2012

27 januari25 mars 2012

Titel 62. 920
Teknik Olja på duk
Konstnär Birgitta Heiling

Berättelsen om siffrorna och remsorna:
Jag har länge hållit på med att bygga stilleben med målningar mot ateljéväggen. På det sättet kan jag komponera ett motiv så att det innehåller de färger jag just då är sugen på att måla.

Det ger mig också möjlighet att koppla ihop olika sidor i mitt måleri. Det kan kännas spretigt annars med porträtt och landskap eller utsnitt av naturen och stilleben bredvid varandra. Det är samma sorts måleri men det kan se olika ut och behöva kopplas ihop.

Allt eftersom mina målningar kommer till registrerar jag dem i en databas. Därför hade jag arbetsnamnet "kopplingar" på en målning och när jag skrev in den i mitt dataregister stod det 799 kopplingar och jag tänkte att det är ju så egentligen att alla mina tidigare målningar finns med i denna. Så det fick bli titeln. Man kan ju ofta gå från målning till målning och se hur nästa föds ur den förra.

Jag hade också ännu tidigare använt registernumret som titel men då hade jag inte målat dit siffrorna i målningen och det blev omöjligt att komma ihåg vilken målning som hade vilket nummer om jag inte tittade på baksidan, där jag för det mesta har skrivit in det.

Jag har också provat att plocka in andras bilder i motivet. Jag satte till exempel in ett vernissagekort från Sven Ljungberg som föreställer hans brevlåda med sjuan på. Jag kallade målningen för Sjuan. Så väcktes idén att de andra i sviten också kunde få heta sitt nummer i ordningen räknat bakåt från sjuan och framåt... så jag satte in siffrorna i målningarna och ibland i motiven.

När jag kom till tjugotvåan tyckte jag att det var bättre att måla in det nummer som de har i registret. Så den som kom som nummer 23 fick i stället 878 inmålat på duken. Då hade jag en bit av Agda Holsts "Symfoni i grönt" som motiv och den innehåller orangea färgstråk som inte kom med i mitt utsnitt. Jag ville ha med det orangea och i stället för att bara sätta dit några penseldrag, som jag nästan var inne på att göra, satte jag in några orangea pappersremsor i motivet att måla av.

Så hade jag hittat ett nytt sätt att bygga mina stilleben och jag fortsatte att riva remsor och samla olika färger och eftersom jag rev remsorna ur konsttidskrifter fick jag med små bitar ur konsthistorien också.

Född 1952 i Ljungby, bor i Nöttja.

www.birgittaheiling.se 

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs