Vårsalongen 2012

27 januari25 mars 2012

Titel 160. Tungt vatten
Teknik Grafisk betong
Konstnär Birgitta Nordström

Birgitta Nordström är född 1971 i Kiruna och numera bosatt i Stockholm. Vid 16 års ålder flyttade hon ner till Skellefteå för att gå gymnasielinjen reklam och dekoration. Efter studentexamen gick hon en 2-årig konstutbildning vid Solviks folkhögskola i Frostkåge utanför Skellefteå för att sedan få anställning under 7 år som rekvisitör och attributmakare på Norrlandsoperan i Umeå. Senare kom hon att vidareutbilda sig till arkitekt vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och är sedan 2009 verksam som bostadsarkitekt på ett av Sveriges största arkitektkontor.

Verket ”Tungt vatten” kom till våren 2011 vid KKV (Konstnärernas Kollektivverkstad) ute i Nacka vid en kurs i grafisk betong under ledning av konstnären Mikael Göransson. Titeln anspelar på kärnkraftsfrågan, som aktualiserades med härdsmältan i Japan och det politiska beslutet i Sverige att uttjänta kärnkraftverk ska få ersättas med nya. Motivet baserar sig på ett foto av vattendroppar, som har bearbetats grafiskt i bildbehandlingsprogram. Bilden har sedan screentryckts med retarder (kemikalier), anpassade för just detta ändamål, till en film. Den påföljande gjutningen av grafisk betong är en känslig process, där utfallet påverkas av en rad olika faktorer och där det slutgiltiga resultatet först kan ses efter 24 timmar.

Text: Anders Wadman

nordstrom.birgitta@gmail.com

Utställningar & Evenemang

Förköp till Lars Lerin

Förutom att man som vanligt kan köpa biljetter i kassan på Liljevalchs, går det att förköpa biljetter till önskad dag under sommarens utställning med Lars Lerin. 
Förköp kan endast göras digitalt. Biljetten gäller hela dagen.​

Liljevalchs öppettider

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september: 
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Allmänna presentationer måndag-torsdag kl 11.00, 14.00 och 16.00, fredag-söndag kl 12.00 och 15.00. 

Cafè Blå Porten har stängt för renovering och öppnar våren 2019. Ett tillfälligt café finns i Liljevalchs skulpturhall.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs