Vårsalongen 2012

27 januari25 mars 2012

Titel 72. Via Montanelli
Teknik Olja på duk
Konstnär Ebba Heuman

I målningen ”Via Montanelli” ville jag skapa en mellanvärld där verklighet och fiktion flyter samman, såväl i den mening att bilden har funnits i sina olika beståndsdelar men inte i sin helhet, som i den betydelsen att landskapet, i sig en avbildning inom målningen då det föreställer en gobeläng, blandar sig med resten och skapar en egen omöjlig sfär.

Detta är signifikativt för vad som fascinerar mig hos figurativt, dvs. till någon del avbildande måleri, i motsats till helt abstrakt. En målning är på samma gång mineraliska substanser på växtfiber och en uppenbarelse som svävar mellan det verkliga - en viss person, identifierbar, befinner sig i ett rum- och det som inte är- för detta är inte en situation utan ett konstverk. Betraktaren ser en plats och en person framför sig och låter sig gärna övertygas, men är samtidigt medveten om att det är en dikt.

Till stor del har jag ägnat mig åt porträttmåleri, en särskild kategori som alltid har intresserat mig. För porträtt arbetar jag helst med sittningar. Andra målningar skapar jag delvis utifrån en vision, framkallad av en viss känsla eller sinnesstämning. Denna inre syn kan ha sitt ursprung i en bild jag sett som väckte en känsla eller ett minne, eller kan den vara ett minne eller en dröm i sig. Jag använder mig ofta av foton som förlaga till dessa målningar, i kombination med egna minnesbilder och direkta observationer.

Jag heter Ebba Heuman och kommer från Sireköpinge i nordvästra Skåne där jag också är uppvuxen. De senaste femton åren har jag tillbringat mycket tid i Italien, i Florens där jag studerade konst, men jag har också bott i Tyskland, Frankrike och periodvis i Sverige.

www.ebbaheuman.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs