Vårsalongen 2012

27 januari25 mars 2012

Titel 63. Utan titel
Teknik Akryl, tusch, olja och spackel på mdf
Konstnär Elise Heinold-Johansson

Det ingen minns har inte hänt. På semesterresan ser vi till att dokumentera alla höjdpunkter; de vackraste vyerna, den intressantaste arkitekturen, de roligaste händelserna, den godaste maten. Somligt väljs bort. Genom kameran väljer vi vad vi vill minnas. Vi minns inte magsjukan, besvikelserna, tristessen och grälen. Men vi minns stranden, paraplydrinkarna och den fantastiska skaldjursplatån. Solbrännan har bleknat och det som i slutänden kvarstår är fragment, en fabel och papperskopior i ett fotoalbum som, även de, bleknar och vittrar sönder. Minnen förvrängs, mattas av. Världen förvrängs och faller sönder. Har resan skett?

Under några år i slutet av 40-talet reste min mormors föräldrar runt i Nord- och Centralamerika. Min mormors far hade med sig en lådkamera som har flitigt dokumenterade sin fru med i alla tänkbara miljöer. Dessa bilder dök upp för ett par år sedan och dessa för mig helt okända människors liv vecklades ut. I min mormors fars bilder såg jag likheter i mina egna fotografier.

Det var slumpen som gjorde att deras bilder kom fram och jag såg det som ett uppdrag att förlänga deras minne en liten tid till. Det handlar kanske om att söka sina rötter, att reselystnad och en dragning till vissa platser är genetiskt betingad, eller en slump även denna.

Mina minnen fogas till mina gamla släktingars och de vävs ihop. Har jag varit på den platsen, sett de palmerna? Är det mina minnen eller någon annans?

f. 1983 Stockholm.
www.elisecamera.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Ordinarie öppettider i konsthallen t o m den 10 december:
Tisdag–torsdag 12.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Måndag stängt (utom vid seminarier)

Filmen "LYUBOV - kärlek på ryska" visas tisdag–torsdag 12.30, 15.30 och 18.00, fredag–lördag kl 12.30 och 15.00 och söndag kl 13.00
Biobiljetter kan köpas i kassan på Liljevalchs eller på www.tickster.com

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs