Vårsalongen 2012

27 januari25 mars 2012

Titel 37. Reflection #15
Teknik Fotografi
Konstnär Erica Eriksson

Projektet Reflection består av porträttfotografier av fiktiva personer. De är arbeten som önskar att spegla inre processer och tankar, om vad en människa kan vara och betyda.

För mig är människan och förhållanden mellan människor aldrig sinande föremål att studera i vardagen och genom konsten. Människan har förmågan och valet att utforska sig själv och sin tilltro till vad hon tror sig förstå se hos andra. Vi har alla vår egen inre värld men kan aldrig till fullo färdas i varandras. Vad jag finner verkligt är det kanske bara för mig. Vad är det vi söker och ser hos varandra? Vi är ensamma i våra möten. Vi känner oss levande, allra mest för oss själva.

Människan i porträttet, här i form av kvinnan, framträder naken. Hon är fri från tid och rum. Hon ger uttryck för levande men är endast en yta. Har hon en själ? Hon är för mig okänd, tills jag stannar upp och låter henne tala. Vad jag först ser är inte tydligt. Hon ser på mig men jag kan inte nå henne. Vem är hon? Har hon något att berätta? Kanske är det bilden av min egen spegelbild jag ser. Mina tankar om henne skiftar och spegelbilden förändras. Hon är allt jag vill. Det är i dialog med denna människofigur som porträttet börjar få liv.

Projektet Reflection fick sin början under studietiden på Kunstakademiet i Trondheim där jag slutförde min bachelorexamen år 2006 och masterexamen år 2008. Innan dess studerade jag två år på Pernbys Målarskola i Stockholm.

Jag är född 1980 och har vuxit upp i Stockholms södra förorter. Under det senaste året har jag bott och arbetat i Norwich, England, men återvänder till Stockholm under 2012.

www.ericaeriksson.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Ordinarie öppettider i konsthallen t o m den 10 december:
Tisdag–torsdag 12.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Måndag stängt (utom vid seminarier)

Filmen "LYUBOV - kärlek på ryska" visas tisdag–torsdag 12.30, 15.30 och 18.00, fredag–lördag kl 12.30 och 15.00 och söndag kl 13.00
Biobiljetter kan köpas i kassan på Liljevalchs eller på www.tickster.com

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs