Vårsalongen 2012

27 januari25 mars 2012

Titel 122. Profil
Teknik Blandteknik
Konstnär Erik Lagerwall

Ibland när jag målar kan det helt plötsligt vara natt. Ibland är det bara att man går och rätar till en tanke helt utan att tänka den, då kan en dag ta flera. Men att skapa är på något sätt att förlänga sig själv och bre ut sig. Bara känslan av att bygga något stort är fin. För när det sedan står framför en så finns den lika mycket som man själv. Och man tänker sällan på hur lite man finns.

Jag har en kliande rastlöshet i mig nästan jämt som man kliar tillbaks på när man bygger eller skapar något. Ända sedan jag var liten har jag haft detta. Konsten har blivit mitt intresse mer och mer och den kliande känslan,  som egentligen kan vara alla känslor , har fått lov att vara den som jag bryr mig om. I grejerna jag gör utgår jag för det mesta från en egen tanke. Jag brukar försöka illustrera en abstrakt känsla eller tanke. Försöka tänka på de olika sakerna som händer i kroppen och huvudet när man mår på olika sätt och använda dem för att förmedla en känsla eller en situation/historia.

I material- och teknikväg så är jag ofta inspirerad av andra konstnärer som jag har lätt att bli uppslukad av i olika perioder. Men också genom att försöka återskapa texturer och mönster som uppstår när man blundar hårt, kisar, eller bilder som är kvar på näthinnan när man håller på att somna osv. Det är det fina och det hemskt läskiga med bildkonsten, att det finns så mycket utrymme för betraktarens egen tolkning. Jag retar mig ofta på att jag inte lyckas förklara precis vad jag menar med en bild och använder ofta text i bilderna.

Fast det är ju mina egna associationer som jag blir så tagen av när jag ser ett konstverk som jag tycker om och min egen fantasi som får mig att tro att jag förstår precis vad en person har menat med sina verk, att känna samhörighet så stark att man vill ta vid där denne har slutat.

Men kanske är det på samma sätt som ofta i musiken att själva händelsen är det viktiga. Man kanske ska se resultatet som en inspelning, en produkt som man får finna sig i att andra får förhålla sig till som de vill.

För det är ju ändå själva skapandet i sig och känslan som kan uppstå när man har löst ett av sina egenpåhittade problem. När allt faller på plats och känns så uppenbart, då kan hela livet verka självklart . Det ögonbliket är nog det viktigaste för mig. Och om man funderar lite på livet så kommer man ganska snabbt in på döden. Har man tur så får man ibland en glimt av en känsla av förståelse. Man kan se tidslinjen, början, slut och ibland skymta det här med att allt bara är energi som byter plats. Till exempel genom att man hamrar ihop två brädor.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs