Vårsalongen 2012

27 januari25 mars 2012

Titel 130. Schwein gehabt
Teknik Träsnitt på tyg
Konstnär Fredrik Lindqvist

Jag deltar med två bilder på Vårsalongen. Båda verken är träsnitt som har tryckts på tyg och mäter ca 250 cm x 275 cm i storlek.

Jag börjar alltid med att teckna motivet på träskivorna och skär sedan ut alltihop med vassa knivar. Bilderna är uppdelade i många mindre delar för att jag ska få plats att trycka dem i grafiktryckpressen. När jag har skurit ut hela bilden, så färgar jag in träskivorna med hjälp av en vals som rullar över ytan. Färgen tar bara på de överliggande delarna, alltså där jag inte har skurit bort något. Jag lägger sedan på en bit tyg på träskivan och med hjälp av en tryckpress (en vals som rullar över träplattan och tyget) kommer trycket på tyget. Mina bilder trycks på enfärgade och mönstrade tyger och sys till sist ihop till ett jättelikt träsnittskollage med en grov svart tråd.

Jag hämtar inspiration ifran pop- och rocktidningar, reklam, djurböcker och världen runt omkring mig. Bilder skjuter in från alla möjliga håll och kanter och visar på dagens bildflöde och uppskruvade samhälle. Humor blandas med bitande allvar. Det feta och traditionella träsnittet möter maskinellt framställda mönstrade och enfärgade tyger och en kulturkrasch uppstår. Tradition möter nutid i galna kombinationer. 

www.fredrik-lindqvist.com

Född 1968 i Kristianstad. Bor och är verksam i Arkelstorp och i Ingolstadt.
Jag har studerat på Konsthögskolan i Umeå och pa Kunstakademie Düsseldorf. I sommar deltar jag med ett verk i ytterligare en utställning på Liljevalchs - Hemslöjden på Liljevalchs.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs