Vårsalongen 2012

27 januari25 mars 2012

Titel 259. NEUTRAL/TAŠ (Integrationsprocessen)
Teknik Fotografi
Konstnär Greta Voćar

I köket står en flaska diskmedel som är inköpt under en semesterresa till Bosnien. Varje gång jag är där köper jag på mig en hel del produkter, dels av ren nostalgi, där jag vill känna igen och minnas en lukt eller smak, men också av stilistiska skäl. Det finns mycket design och formgivning som jag är rädd ska gå förlorad, precis som det land min familj en gång kom från (Jugoslavien) gick förlorat.

Av praktiska skäl brukar jag fylla på min flaska med diskmedel ur någon affär här hemma. En dag häller jag över diskmedel ur den ena flaskan ner i den andra och för att inget ska gå till spillo monterar jag flaskorna på varandra. Jag sätter mig ner för att vänta på att de sista dropparna ska byta behållare och betraktar det nästintill skulpturala objekt som uppstått. Flaskan det rinner diskmedel ur är stram och cylinderformad. På den står det Neutral, 0 % färg, 0 % parfym. Flaskan som fylls på är kurvig, utländsk och skrikig. På etiketten står det skrytsamt att det endast krävs några få droppar för att glänsa. Jag betraktar skulpturen, som uppstått ur min vardagliga handling, två diskmedelsflaskor som tillsammans bildar en tredje kropp och tänker att den illustrerar integrationsprocessen.

f 1972 i Solna
Konstnär, numera bosatt och verksam i Göteborg.
Examen, konstnärliga masterprogrammet, Högskolan för fotografi vid Göteborgs universitet 2011. 
Verken kretsar oftast kring frågeställningar om normer, tillhörighet och det mänskliga behovet att kategorisera och jämföra i syfte att skapa en lätthanterlig värld.
Utställningar på bland annat Göteborgs konsthall, Alingsås konsthall, Fotografins hus i Stockholm samt en korvgrillningsperformance utanför Ullevi.

www.gretavocar.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs